AMERIČKI IZVORI UPOZORAVAJU! Rusi spremaju napad na Pokrovsk sa 15.000 vojnika!
EPA

Američke obaveštajne službe su iznele procene o broju ruskih vojnika koji su spremni za napad na Pokrovsk.

Prema njihovim izveštajima, grupa jedinica „Centar“ ima najmanje 15.000 vojnika u rezervi, koje čuva komandant „Centra“ – general-pukovnik Andrej Mordvičev. Ove informacije su izazvale zabrinutost kako u Ukrajini tako i među njihovim zapadnim saveznicima.


Prema američkom magazinu Newsweek, ruska vojska je stvorila udarnu „pesnicu“ od najmanje 50 hiljada vojnika sa velikim brojem oklopnih vozila u Kurskoj oblasti. Ovo je zabrinulo vojne analitičare, poput Marka Galeotija iz britanskog Kraljevskog instituta za odbrambene studije, koji ističe značajno poboljšanje kvaliteta ruskih jedinica.

Prema informacijama koje prenosi CNN, postoji ozbiljna pretnja od ruskog napada na Sudžu, gde su skoncentrisane glavne ukrajinske snage. Američki institut za proučavanje rata (ISW) ističe da su ruske trupe već vrlo blizu Sudže, što je izazvalo zabrinutost među ukrajinskim vojnim zvaničnicima.

Bivši zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, general-potpukovnik Igor Romanenko, uputio je apel Ukrajincima zbog pogoršanja situacije na frontu. On ističe da bi možda trebalo preispitati situaciju i obustaviti neprijateljstva, s obzirom na nedovoljnu podršku sa strane Zapada.

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, izrazio je podršku produženju mandata vojnoj misiji EU u Ukrajini za još dve godine i istakao važnost rešavanja ukrajinske krize „pobedom na bojnom polju“. Takođe, Finski predsednik Aleksandar Stub je naglasio da jedini put do mira u Ukrajini leži preko bojnog polja.

Financial Times je objavio da kijevske vlasti vode zatvorene pregovore o predaji dela teritorija Ukrajine u zamenu za članstvo u NATO, što ukazuje na kompleksnost situacije u regionu.
 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading