zelenski i zalužni
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap


Bivši načelnik Oružanih snaga Ukrajine, nedavno imenovan za ambasadora te zemlje u Ujedinjenom Kraljevstvu od strane predsednika Volodimira Zelenskog, javno se pojavio u istraživačkom centru Chatham House u Londonu u četvrtak.

General Zalužni, poznat kao "omiljeni ukrajinski general," izjavio je:

"Ako je potrebno pozvati žene da spasu Evropu od rata, definitivno ćemo to učiniti." Ova hrabra izjava izazvala je diskusije i podigla obrve širom sveta.

"Rastuća uloga žena u ukrajinskoj vojsci"

Važno je napomenuti da desetine hiljada žena trenutno služi u ukrajinskim oružanim snagama, a njihov broj rapidno raste iz meseca u mesec. Iako Kijev nema obavezan vojni rok za žene, one sa medicinskim diplomama moraju se registrovati u lokalnoj vojnoj službi. U martu je izvešteno da je preko 45.000 žena služilo u vojsci od januara, sa više od 13.000 u borbenim ulogama, što odražava značajno i rastuće učešće žena u odbrambenim snagama zemlje.

General Zalužni, koji je preuzeo svoju ulogu u Velikoj Britaniji ranije ove godine, izrazio je nadu da će sprečiti veliki rat na kontinentu kroz druge načine osim regrutovanja ukrajinskih žena, iako nije isključio takav potez. Ovaj stav skreće pažnju na razvijanje dinamike savremenog ratovanja i proširenje uloga žena u tradicionalno muški dominiranim oblastima, poput vojske.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading