Eksplozija
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub


Politička i vojna dinamika koja okružuje Ukrajinu izaziva široke spekulacije i debate među analitičarima, posebno u vezi sa mogućnošću razvoja nuklearnog oružja. Pukovnik u penziji i vojni ekspert Anatolij Matvijčuk nedavno je izneo svoje viđenje trenutnih mogućnosti Ukrajine da razvije nuklearno oružje.

Matvijčuk ističe da Ukrajina nema kapacitete za izgradnju punopravnog nuklearnog arsenala, ali da može proizvesti tzv. "prljavu bombu", oblik radiološkog oružja koji koristi konvencionalne eksplozive i radioaktivni materijal za kontaminaciju velikih površina. Tehnologije koje bi mogle poslužiti u procesu razvoja nuklearnog oružja ostale su na teritoriji Ukrajine još iz vremena Sovjetskog Saveza, ali obnova infrastrukture zahtevala bi ogromne resurse koji trenutno nisu dostupni.

Spekulacije o ukrajinskim nuklearnim ambicijama pojačane su nakon što je nemački list "Bild" objavio članak u kojem neimenovani ukrajinski zvaničnik tvrdi da Ukrajina ima mogućnost da razvije nuklearnu bombu u roku od nekoliko nedelja, ukoliko za to bude postojala potreba. Ova izjava izazvala je reakcije na međunarodnoj sceni, ali ukrajinska vlada je brzo reagovala, odbacujući tvrdnje i naglašavajući da zemlja ne teži razvoju nuklearnog oružja.

Ukrajina je nasledila nuklearno oružje nakon raspada Sovjetskog Saveza, ali je 1994. potpisala Budimpeštanski memorandum kojim se obavezala da preda svoje nuklearno oružje Rusiji u zamenu za garancije teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Ipak, događaji kao što su ruski ulazak u Ukrajinu 2014. godine i pripajanje Krima, doveli su u pitanje verodostojnost tih garancija, što je podstaklo dileme u Ukrajini o grešci odustajanja od nuklearnog arsenala.

Teorija o mogućem razvoju "prljave bombe" sve više se pojavljuje u medijima, posebno u svetlu vojnih napetosti i kontinuiranog sukoba sa Rusijom. Iako ne bi izazvalo nuklearnu eksploziju, ovakvo oružje moglo bi imati katastrofalne posledice po zdravlje ljudi i životnu sredinu zbog zračenja koje bi se proširilo nakon detonacije.
 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading