riblja corba
Foto: Alo/Foto: ATA Images

Rano jutros objavljeno je da je čuveni roker Bora Đorđević preminuo u Sloveniji, gde se danima unazad lečio od teške upale pluća. Svojim vanvremenskim hitovima obeležio je decenije iza nas, a njegovi nekadašnji sugrađani sećaju ga se sa velikim poštovanjem i ponosom što je upravo jedna takva legenda rođena u njihovom gradu.

- Bora je simbol naše mladosti. Obeležio je sve naše ljubavi, i one srećne i one tužne svojim pesmama, Svi smo ih pevušili. Bio je genijalan. Ovo je veliki gubitak za čitavu balkansku muzičku scenu. Bio je vrsan pevač, ali i pesnik, hroničar jednog vremena. Treba sa puno ponosa da izgovaramo njegovo ime. Znali smo da je lošeg zdravlja, ali smo se nekako nadali da će idržati, kažu za RINU Čačani.

Dok je živeo u Čačku, Bora Đorđević živeo je u jednoj od zgrada u strogom centru grada, u blizini Gradskog parka.

Još kao mladić sa drugarima je osnovao bend koji se zvao Hermelini, a nakon toga je pevao i svirao u bendovima Dečaci sa Morave, Vesnici ljubavi, Safiri i Čačanski plemići. U bendu Poslednji ostatak romantičnog sveta svirao je i pevao sa Radomirom Mihajlovićem Točkom. Ono što se prepričava kao urbana legenda jeste da su se tri godine finansirali tako što su pljačkali bogate kuće, te tim novcem kupovali instrumente.

Kada su ih uhvatili prebačeni su u istražni zatvor, a posle toga Bora je izbačen iz gimnazije, a sud je doneo odluku da ga oslobodi pod određenim uslovima. Kako bi ga sklonili od lošeg društva Borini roditelji su 1970. godine odlučili da se presele u Beograd.

Iako je iz čačanske Gimnazije izbačen, a školavanje nastavio u V beogradskoj Gimnaziji a zatim i na Pravnom fakultetu pseban pečat u Borinom životu ostavio je upravo rodni grad i ta srednja škola u kojoj je napisao i svoje prve stihove.

Od rok legende na društvenim mrežama oprostio se i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

- Odavno postavši besmrtan za njegove Čačane i Čačak, uvrstio se u red najvećih legendi koje je ovaj grad iznedrio. Dragi Boro, dragi prijatelju, hvala ti za svaku strofu i svaki takt uz koji sam odrastao. Hvala ti za svaki savet i lepu reč, a najveće hvala za to što si me smatrao prijateljem. Obećavam ti u svoje i u ime svih Čačana, a ti si to već znao, da nikada nećeš biti zaboravljen. Grad Čačak uskoro će dobiti ulicu koja će nositi ime našeg velikog Bore Đorđevića, ulicu kojom će koračati i neke nove, buduće generacije, učeći stihove i tonove koji nikada neće izbledeti iz sećanja njihovih roditelja i baka i deka.Tvoja poslednja želja da budeš sahranjen u svom rodnom gradu, će biti ispunjena, i kako si i sam govorio, vratićeš se na padine Jelice da ostaneš zauvek u Čačku, navodi se u oproštajnom pismu gradonačelnika Čačka.

EVO OD ČEGA JE BOLOVAO BORA ČORBA

Bora je poslednjih dana bio priključen na kiseonik nakon što mu se zdravstveno stanje znatno pogoršalo.

Njegov menadžer otkrio je nedavno da je Bora smešten u bolnicu u Ljubljani, a muzičar je jednom prilikom otkrio da dugi niz godina ima problema sa plućima. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading