Uroš Blažič
Foto: Alo/Foto: Vladimir Marković

Vojni general u penziji koji je radio sa ocem Uroša Blažića (21), koji je počinio masakr u mladenovačkim selima Malo Orašje i Dubona, rešio je, nakon više od 20 godina, da progovori i ispriča na koji način je Radiša Blažić navodno krao oružje iz vojske.

Kako za Alo! tvrdi izvor blizak istrazi, on se na ovaj čin odlučio iz moralnih razloga jer, kako je rekao, želi da se zna da je Radišina krivica skoro ista kao i Uroševa, jer mu je čitav arsenal dao na „izvol’te“.

Kako navodi naš sagovornik, razlog zašto je general odlučio da progovori nije privatne prirode, već želi da se sazna o kakvoj navodnoj moći je Urošev otac konstantno govorio po selu.

- Oni su zajedno radili. Urošev otac bio je raspoređen na drugom odeljenju, ali mu je čovek koji želi da priča bio direktno nadležan. Kada je izbio rat u Hrvatskoj i Sloveniji, velike količine naoružanja bile su smeštene u vojsci. Na koji način je Radiša izvlačio automatske puške i naoružanje, zasad nije poznato, ali ono što je pretpostavka jeste da se prema serijskim brojevima može utvrditi kada je oružje izrađeno uprkos činjenici da je sa puške koja je nađena kod Blažića sastrugan serijski broj. Sumnja se da je puška kojom je Uroš pucao na decu iz rata, a da je nju, kao i veliki kontingent oružja koji je nađen pretresom kuće osumnjičenog krvnika iz Dubone, ukrao iz nekog od skladišta vojske - kaže izvor za Alo!, i dodaje:

- Čovek koji hoće da priča nije ranije hteo da utiče na tok istrage jer su izvođene dokazna radnje. Sada kada je to načelno završeno, on svojim iskazom može samo da doprinese istrazi. Njegov iskaz mogao bi da bude ključan jer će se razjasniti polazna činjenica odakle i čime je Blažić izvršio krvavi pir.  Takođe, time će dodatno biti potkrepljena i optužnica, jer se on tereti za krivično delo nedozvoljeno držanje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, kao i za teško delo protiv opšte sigurnosti - priča izvor blizak istrazi za Alo!.

Istragom je utvrđeno da je okrivljeni Radiša Blažić u kući u kojoj je živeo neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija, i to jedan pištolj, jedan revolver, 241 metak različitog kalibra, crni barut 854 grama, kao i različite delove za oružje.

- Istragom mu se stavlja na teret da je neovlašćeno nabavio veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih sredstava, između ostalog, i automatsku pušku sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem proizvođača „Zastava", model M70 AB2, pištolj marke „tokarev TT-33", kao i municiju za navedeno vatreno oružje, jednu ručnu bombu M52, jednu ručnu bombu M75 i kumulativnu ručnu bombu M79. Potom je bombe, nakon kupovine kuće koja se nalazi u Šepšinu, tamo preneo i držao ih neobezbeđene na tavanu kuće, omogućivši tako svom sinu, okrivljenom Urošu, kome je navedenu kuću dao na korišćenje, da dođe u posed ovog naoružanja i da ga koristi vežbajući pucanje iz označene automatske puške i pištolja u podrumu kuće i u džak peska. Tu automatsku pušku, pištolj i municiju je potom koristio 4. maja tokom masakra - piše u optužnici.

Očajni roditelji hteli da linčuju Blažića

Pripremno ročište Urošu Blažiću (21) trajalo je svega osam sekundi, krajem maja, i na kraju je odloženo! Očajni roditelji žrtava nasrnuli su na njega čim ga je dovela straža, zbog čega je nastao opšti metež i drama u zgradi suda u Smederevu! Policija je jedva izvukla Blažića iz sudnice, koji je trčećim koracima i okružen stražarim bežao niz hodnik!

Uroš Blažić je uveden u sudnicu sa lancima na nogama i lisicama, a za njim je išao njegov otac. Samo što su zakoračili u sudnicu, nastala je panika i buka u zgradi suda u Smederevu! Krvnika su tada prvi put ugledali roditelji pobijene dece, ali i oni koji su kobne noći, pukom srećom, izbegli smrt nakon što je Uroš iz automatske puške prilazio i overavao ranjene.

Uroš Blažić u pratnji oca Radiše i stražara krenuo je ka sudnici iz sporednog hodnika. Monstrum je bio u crnom džemperu preko kojeg je bio pancir, nosio je farmerke, a na nogama je nosio crne patike. Oko gležnjeva bili su mu lanci. Sve vreme dok su ga sprovodili stražari gledao je u pod kako bi izbegao fotoreportere koji su ga fotografisali. Radiša Blažić, otac optuženog, za njim išao je pognut, bradu je povio gotovo skroz na grudi. On je bio u košulji preko koje je takođe bio pancir i na sebi je imao tamne pantalone.

Čim su njih dvojica zakoračila u sudnicu, posle osam sekundi zgrada suda se zaorila, a potom se čuo jak prasak.

Pri njihovom ulasku u sudnicu začuli su se povici negodovanja. Majke koje su prvi put od masakra ugledale dželata svoje dece vrištale su od bola. Policija je počela da viče, dok su drugi dozivali Hitnu pomoć. Bilo je napeto prilikom izlaska optuženih iz sudske sale jer je u tom trenutku otac jednog od ubijenih potrčao za ubicom i njegovim ocem, ali su ga zaustavili ostali slomljeni roditelji na vratima.

Ubrzo je u hodniku nastao pravi stampedo jer su stražari zajedno sa Blažićem i njegovim ocem trčećim korakom krenuli niz hodnik.

Šta je sve pronađeno kod Blažića

* 241 metak različitog kalibra

* 854,38 grama crnog baruta

 * automatska puška „zastava M70 AB2 “

 * Pištolj marke „tokarev TT-33“

  *Ručne bombe M52 i M79

  * Optički nišan

  * prsluk za municiju

   * patroni

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading