biblija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Izraz "oni će biti jedno telo" (Postanje 2,24) označava duboku i neraskidivu povezanost između supružnika. Isus Hrist je naglasio važnost ove veze rečima: "što je Bog sastavio, čovek da ne rastavlja" (Matej 19,6).

Brak nije samo društvena institucija, već božanski poredak koji odražava odnos Hrista prema Crkvi, kao što se opisuje u Efescima 5,21-33. Ovaj odnos temelji se na uzajamnoj ljubavi, poštovanju i predanosti.

Biblija naglašava vernost u braku kao osnovu srećne i stabilne veze. Nevera, nasilje, sebičnost, ljubomora i drugi grehovi mogu ozbiljno narušiti bračne odnose.

brak

Foto: Shutterstock

 

Prava ljubav, kao što je opisano u 1. Korinćanima 13,4-7, je strpljiva, saosećajna, nije sebična i ne traži zlo. Ona nastoji da oprosti i da gradi, ali ne zanemaruje greh ako partner ustrajava u njemu.

Bog mrzi razvod i kršenje bračnih zaveta (Malahija 2,16) jer su bračni odnosi svetinja kojoj Bog prisustvuje. U Starom zavetu se često upozorava na ozbiljne posledice neumerenosti, preljube i drugih grešnih dela.

Primer Mihale, žene kralja Davida, koja je prezirala svog muža zbog njegovog ponašanja, pokazuje kako prezir i osećaj superiornosti mogu biti kažnjeni – u njenom slučaju, postala je jalova (2. Samuilova 6,16-23).

Biblijski nauk o braku ističe važnost ljubavi, vernosti i poštovanja kao temelja trajne zajednice. Grehovi poput preljube i prezira donose teške posledice, ne samo za pojedince, već i za njihove potomke, kao što Stari zavet upozorava.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading