ŠAHOVSKI SAVEZ MISLI NA BUDUĆNOST! Luka Budisavljević nagrađen za veliki uspeh, zvanično počeo program pomoći mladim talentima! (FOTO, VIDEO)
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Šahovski savez Srbije nastavio je da ispunjava ono što je obećao. Nakon što je nakon 40 godina pauze delegacija ŠSS obišla srpske klubove na Kosovu i Metohiji, uz prigodne poklone, sada se još jednom pokazalo da je predsednik Dragan Lazić čovek od reči.

Ove srede u Beogradu zvanično je počeo program pomoći mladim talentima. Predsednik Lazić zajedno sa generalnim sekretarom Andrijom Jorgićem i specijalnim savetnikom zaduženim za međunarodnu saradnju i sponzorski pul Šahovskog saveza, Marijanom Stričevićem, uručili su najmlađem velemajstoru kog je Srbija ikada imala, Luki Budisavljeviću (17) ček na 2.500 evra.

- Na samom početku želim da se zahvalim medijima koji su došli da isprate ovaj događaj. Verujem da će u budućnosti taj broj biti sve veći. Vaše izveštavanje ima posebnu težinu za nas i trudićemo se da vam damo što više ovako lepih povoda kao danas. Luka Budisavljević je danas glavna tema, on je budućnost našeg šaha. Srbija decenijama unazad nije imala igrače top klase, nema igrača među najboljih 100 na svetu, a verujem da Luka, a uz njega i ostali šahisti to mogu da promene - rekao je predsednik Šahovskog saveza Srbije i dodao:

- Znate kako to ide u Srbiji, čoveku prilaze tek onda kada uspe, takav je slučaj i sa Lukom. Radujemo se svi zajedno sa njim, to nije sporno, ali bih voleo da neki budući šampioni dobiju podršku u ranijem periodu. Mi ćemo se potruditi maksimalno sa naše strane. Luka će vrlo brzo biti član naše seniorske reprezentacije, već sada je u najužem krugu. Sve dok sam na čelu saveza trudiću se da Luka i mladi igrači osete podršku saveza, da smo mi uvek uz njih, da nije sve u verbalnim pohvalama i tapšanju po ramenu.

Najmlađi velemajstor u istoriji Srbije zasluženo nagrađen

ŠAHOVSKI SAVEZ MISLI NA BUDUĆNOST! Luka Budisavljević nagrađen za veliki uspeh, zvanično počeo program pomoći mladim talentima! (FOTO, VIDEO)

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Mladi Budisavljević podsetio je javnost o svojim počecima, o prvim trofejima, prvim pobedama. Put kojim je išao nije bio nimalo lak. Daleko od toga da je on ovde završen, jer je ovo samo još jedna etapa ka mnogo većim dostignućima. Činjenica da je sa 16 godina, 10 meseci i 7 dana starosti uspeo da postane velemajstor govori dovoljno o njegovom talentu.

- Počeo sam da se takmičim vrlo rano, već sa osam godina. Iste godine postao sam kadetski prvak Srbije i Evrope. Naredne godine osvojio sam treće mesto na kadetskom Evropskom školskom prvenstvu, da bih sve do 2017. godine svaki put osvajao kadetsko prvenstvo Srbije. Sa 15 godina sam dve godine uzastopno bio omladinski vicešampion naše države, a nakon toga su usledili moji najveći uspesi u seniorskoj kategoriji. Najznačajniji događaj za mene desio se u novembru 2020. godine kada sam i zvanično postao velemajstor. To je samo prvi stepenik ka ciljevima kojim težim, a to je sam svetski vrh. Kako bih ostvario te ciljeve potrebna mi je pomoć, kako saveza, tako i šire društvene zajednice - rekao je Budisavljević.

Luka Budisavljević u "Profesionalcima" na RTS-u

Rođen je 2004 godine u Beogradu i sa 16 godina 10 meseci i 7 dana  postao je najmlađi velemajstor u istoriji srpskog šaha   Na svetskoj listi zauzima treće mesto u Evropi i peto u svetu u svom uzrastu. Na kadetskim prvenstvima Srbije osvojio je 6 uzastopnih titula prvaka sa 52 partije bez poraza. Bio je prvak Evrope u ubrzanom šahu.u svojoj kategoriji .Sa 15 godina podelio je prvo mesto na prvenstvu Srbije u uzrastu igrača do 20 godina .Bio je učenik generacije u OŠ Kralj Petar I. Osvajao je nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima u matematici.Trenirao je i košarku i bio na širem spisku za kadetsku reprezentaciju Srbije - priča o Luki Budisavljeviću.

Pored toga, o budućnosti srpskog šaha i putevima povratka u svetski vrh, kada je naša zemlja bila među 3 najjače šahovovske nacije na svetu, govori Dragan Lazić predsednik Šahovskog saveza Srbije.

Gledajte na RTS 1 u četvrtak od 12.35 u emisiji "Profesionalci".

Šahovski savez kao druga kuća

ŠAHOVSKI SAVEZ MISLI NA BUDUĆNOST! Luka Budisavljević nagrađen za veliki uspeh, zvanično počeo program pomoći mladim talentima! (FOTO, VIDEO)

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Predsednik Šahovskog saveza rekao je da se nada da će novčana pomoć od 2.500 evra biti samo podstrek za buduće uspehe i da je to samo deo onoga što će uslediti u budućnosti.

- Luka, želim da ti uputim iskrene čestitke za sve što si do sada učinio za srpski šah. Neka ova naša podrška bude podstrek tebi, ali i drugima za budući rad. Neka ti Šahovski savez bude druga kuća, gde ćeš se uvek javljati kada ti je nešto potrebno jer smo mi tu zbog vas. Ovo je vrlo važan događaj za naš šah. Verujem da ćemo se zajedno radovati dugi niz godina - nadovezao se predsednik Lazić.

Budisavljević je otkrio kakvi ga dalji planovi čekaju ove godine i pokazao odličan primer srpskim šahistima tako što je najavio učešće na najvećem događaju u ovom delu Evrope - Srbija openu od 2. do 8. jula u Beogradu.

- Pohvalio bih program pomoći mladima. Mislim da je to odlična inicijativa saveza. Novčana sredstva će mi, pre svega, pomoći da započnem saradnju sa vrhunskim trenerom što je posebno značajno ako se uzme u obzir da sam do titule velemajstora stigao bez trenerske pomoći. Ovo treba da predstavlja temelj ulaganja u mlade. Što se mojih planove tiče spremam se za Mediteransko prvenstvo krajem juna, a onda i Srbija open, turnir kakav naša zemlja dugo nije imala. Nakon toga je tu još jedan jak turnir u Paraćinu, a onda turnir u Rigi i prvenstvo Evrope na Islandu - rekao je Budisavljević.

Program pomoći mladim talentima - detaljnije o projektu

ŠAHOVSKI SAVEZ MISLI NA BUDUĆNOST! Luka Budisavljević nagrađen za veliki uspeh, zvanično počeo program pomoći mladim talentima! (FOTO, VIDEO)

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Ovim je i zvanično započeo program pomoći mladim talentima. Predsednik Lazić predstavio je javnosti detaljan plan oko novog projekta.

- Šahovski savez je ozbiljno pristupio svojim planovima, naročito kada su u pitanju finansije. Plan je bio da počnemo da primenjujemo program pomoći mladima od jula ove godine. Znali smo da nećemo biti u mogućnosti da to učinimo ranije. Cifra od 2.500 evra je polovina sume koju bi Luka dobio za godinu dana. Program podrške mladima ne obuhvata samo Luku već sve mlade talente u Srbiji. Ja kao predsednik nisam želeo da sam odlučujem o svemu, želeo sam da napravimo transpanrentan program gde će svaki mladi igrač znati kakva pomoć mu sleduje za određeni rezultat. Za mlade do 12 godina predviđamo određena sredstva, naravno, ukoliko imaju rezultate vredne pažnje, a program se završava sa 28 godina. Dakle, ovim nisu obuhvaćeni samo kadeti i omladinci već i stariji šahisti i šahistkinje. Pored Luke mi imamo još dosta mladih, pomenuću Velimira Ilića, koji je samo godinu i po dana stariji od Luke. Imamo Aleksandra Inđića, trostrukog šampiona Srbije, a tu je i Teodora Injac, koja je tri godine uzastopno najbolja u našoj zemlji - kaže Lazić i dodaje:

- Mi ćemo na svakih pola godine da pravimo preseke, pa ćemo videti ko će se kvalifikovati da bude obuhvaćen programom. Voleo bih da za šest meseci imamo duplo veći broj igrača kojima ćemo uručutiti vaučere. Mi nismo bogata država, da je sreće da bude jedna nula više na čeku, ali smo realni. Trudimo da se postavljamo ciljeve koje možemo da ispunimo i nadamo se da će šahisti i šahistkinje to znati da cene. Pokušaćemo na naredne godine povećamo fond, sponzori radije odvajaju sredstva za ovakve programe nego za nešto drugo. Novac se igračima ne daje paušalno, već namenski, tačnije za dve namene. Jedna je za participiranje na svetskim turnirima, a druga za angažovanje trenera. Mladima su potrebni vrhunski stručnjaci koji će raditi sa njima u ovom uzrastu. Sve će se raditi u dogovoru sa igračima i njihovim trenerima. Napravili smo i prve poteze na tom polju. Aleksandar Inđić već ima dobrog trenera, kao i Teodora Injac. Oni su zadovoljni izborom i njima ćemo pomagati na druge načine i participiraćemo zajedno sa njima, dok će Budisavljević i Ivić dobiti jednog od najboljih stručnjaka Ivana Sokolova koji će u budućnosti raditi sa njima.

Podrška od predsednika, premijerke, sponzora...

ŠAHOVSKI SAVEZ MISLI NA BUDUĆNOST! Luka Budisavljević nagrađen za veliki uspeh, zvanično počeo program pomoći mladim talentima! (FOTO, VIDEO)

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Sponzori su ponovo uz savez, a pohvale stižu i sa najviših pozicija u državi. Predstojeći Srbija open ima podršku predsednika Vučića i premijerke Ane Brnabić, kao i ministarstva.

- Uspeli smo da povratimo poverenje sponzora i konačno možemo da se bavimo mladima. Pored sponzora povratili smo poverenje države, popravili smo sliku u Ministarstvu sporta i omladine. Konstantno smo sa njima u kontaktu. Predstojeći Srbija open ima podršku predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, pored, naravno, ministarstva. Od prvog januara naredne godine ozbiljno ćemo se pozabaviti seniorima, nije u redu da neko ko igra godinama za reprezentaciju nema nikakvu pomoć od saveza. Ja bih voleo da to bude već sutra, ali trenutno nismo sposobni da to uradimo, baš zbog toga postavljamo realne datume i realne ciljeve.

Šahovski savez Srbije je ove godine značajno podigao svoje prihode, a za tako nešto zaslužan je specijalni savetnik zadužen za međunarodnu saradnju i sponzorski pul, Marijan Stričević koji danonoćno razgovara sa potencijalnim sponzorima.

- Jedan od glavnih razloga zašto je ovoliki broj sponzora bio spreman za saradnju jeste što smo im predstavili program pomoći i podrške mladim talentima i našu viziju. Ovo je tek početak uspešne saradnje. Nadam se da ćemo kao i u drugim sportovima, individualno povezivati sa našim sponzorima kako bi imali utaban put ka svojim ciljevima. Mi se trudimo da ispunjavamo naša obećanja, da ostvarimo rezultate koje smo zacrtali kako bi kasnije krenuli u novu etapu. Mi smo tu za naše igrače i verujem da oni to prepoznaju. Samo zajedno možemo da vratimo šah na mesto kakvo je nakada imao u svetu - zaključio je Stričević.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading