"Najvažnije je pušače odvojiti od cigareta, bez obzira kojom alternativom"
Alo!

Ona je na nedavno održanoj konferenciji u naučno-istraživačkom centru „Cube“ u Švajcarskom gradu Nojšatel istakla da poznavanje preferencija odraslih pušača i nadogradnja postojeće poslovne mreže pomaže kompaniji PMI da ubrza transformaciju cele duvanske industrije na putu ka budućnosti bez duvanskog dima.

U Naučno-istraživačkom centru „Cube“, otvorenom 2009. godine, tim od više od 400 naučnika i istraživača iz različitih oblasti i ekspertiza već godinama nalazi alternativna rešenja uz pomoć tehnologije koja je u potpunosti promenila dosadašnje shvatanje pušenja i duvana. Ovde je razvijen IQOS, prvi bezdimni uređaj zasnovan na tehnologiji koja zagreva, a ne sagoreva duvan.

Eksperti iz oblasti nauke odgovarali su na sva pitanja koja najviše interesuju javnost o duvanskim alternativama i ciljevima kompanije Filip Moris.

Zašto je zagrevanje duvana bolje nego sagorevanje, jedno je od pitanja na koje je odgovorio viši naučni savetnik Mauris Smit. On je naveo da je dokazano da se štetni i potencijalno štetni sastojci povezani sa duvanskim dimom oslobađaju sagorevanjem cigarete, dok se zagrevanjem duvana oslobađa se aerosol, koji sadrži nikotin, ali i mnogo niž nivo štetnih i potencijalno štetnih sastojaka.

„Iako je svaki dim aerosol, nije svaki aerosol dim. Ta razlika je važna zato što cigarete proizvode dim sagorevanjem, a deo tog procesa sagorevanja dovodi do stvaranja čvrstih čestica koje ulaze u pluća pušača i zadržavaju se što doprinosi štetnom delovanju duvanskog dima. Sa druge strane, sistem za grejanje duvana, koji koristi IQOS, zagreva duvan da bi oslobodio aerosol bez formiranja čvrstih čestica. Dakle, IQOS može da isporuči nikotin, ali u mnogo sigurnijem obliku, ne samo bez čvrstih čestica, već i sa smanjenim nivoima i brojem štetnih i potencijalno štetnih materija“, kaže Smit.

On ističe i da se aerosol ponaša veoma drugačije od dima cigarete i u okolini, tako što se se vrlo brzo raspršuje. „Aerosol se ne zadržava kao oblak dima na koji smo navikli godinama unazad i dokazano nema negativan uticaj na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. To smo izmerili u kontrolisanom okruženju, posmatrajući 24 različita aerosolna markera. Kada se cigareta zapali u zatvorenom prostoru svi ti markeri se aktiviraju, dok kod sistema za zagrevanje duvana reaguju samo tri i to na nivoima koji spadaju u prihvatljive prema međunarodnim smernicama za kvalitet vazduha“, kaže on.

Alo!

 

 

Na pitanje da li postoje dokazi da će smanjena izloženost štetnim materijama dovesti do smanjenja rizika od nastanka bolesti povezanih sa pušenjem, potpredsednica za globalno naučno angažovanje Žizel Bejker ističe da su rezultati kratkoročne studije pokazali značajno poboljšanje biloških markera na koje pušenje dokazano negativno utiče već nakon šet meseci od prelaska sa cigareta na alternative. „Svaki od osam markera uključenih u tu studiju počeo da se poboljšava u istom pravcu kao i nakon ostavljanja cigareta, a pet od osam markera je značajno poboljšano u poređenju sa nastavkom pušenja“, kaže Bejker i dodaje da je najvažnije da se pušači odvoje od cigareta bez obzira na to za koju se alternativu odluče.

„Procenjuje se da na svetu ima više od milijardu ljudi koji puše. Cilj je da pušače u potpunosti udaljimo od cigareta. A ako su u mogućnosti da to učine tako što će preći na e-cigarete ili na uređaje za zagrevanje duvana, to je već ogroman napredak. Ono što treba da uradimo je da se pobrinemo da oni nikada više ne zapale cigaretu. Dakle, ako imate osobu koja koristi e-cigarete, a koja možda tu i tamo popuši cigaretu, moramo da vidimo da li je možda rešenje u uređaju koji zagreva duvan ili nikotinskom flasteru ili nečem trećem. Važno je samo da pušače udaljimo od cigareta“, naglašava Žizel Bejker.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading