Dunav
Foto: AP/Denes Erdos (STR)

Vrh talasa u Srbiji se očekuje 25. septembra

Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković rekao je za RTS da se očekuje da vrh talasa kod Bezdana bude 25. septembra, kod Novog Sada dva dana kasnije, a kod Zemuna, Beograda i Pančeva oko 28. septembra.

"Ovaj talas je jako sličan onome na Dunavu koji je bio 2013. godine u junu mesecu. Kod Budimpešte mi vidimo da je danas vrh talasa, to se potpuno poklapa sa podacima koje mi imamo i on je negde za 60 santimetara niži od onoga što je bilo u junu. Mi očekujemo kod Bezdana da bi on bio za 75 santimetara pri vrhu talasa niži nego što je to bilo u junu 2013. godine", rekao je Vladiković za RTS.

Dodao je da će talas trajati nešto duže, kako zbog same prirode talasa, tako i zbog topljenja snega na Alpima.

"Nećemo imati strelovit pad nakon vrha talasa, nego će to potrajati narednih sedam do deset dana. Neće prevazići granicu vanredne odbrane od poplava, što je pozitivno i što je odlična okolnost", istakao je Vladiković.

Naveo je da postoje kritična mesta u inundacionom području, ali da nadležni preduzimaju mere za sprečavanje većih posledica.

Vladiković je istakao da, zbog rada hidroelektrane na Đerdapu i ispuštanja vode, vodostaj nizvodno od Slankamena neće dostići ni granicu redovne odbrane od poplava.

Napomenuo je da je reč o izuzetno retkom događaju i da je u ovom periodu uobičajen nizak vodostaj, a da je ciklon krenuo iznad Đenove i da je zbog visoke temperature mora nastala velika količina vlage, zbog čega je uz hladan vazduh sa severa nastao ciklon.

Vodostaj raste kod Bezdana i Apatina, najkritičnije u vikend naseljima

Dunav je kod Bezdana u porastu, a najkritičnije je u vikend naselju Baračka, a kritično je i u vikend naselju Vagoni kod Apatina, javlja reporter RTS-a.

Žitelji tih naselja navode da se očekuje da poplave budu slične onima iz 2013. godine, a da je moguće da će voda stići i do gornjih spratova kuća.

Vodostaj je u porastu do srede, nakon čega se očekuje opadanje vode.

U Italiji je najteža situacija zbog posledice udara ciklona Boris na severu zemlje. U pokrajini Emilija Romanja evakuisano je više od hiljadu ljudi, a traje potraga za nestalima.

Uspostavljena su privremena skloništa u školama za sve koji ne mogu da se vrate kućama. Ta pokrajina je i u maju prošle godine bila pogođena velikim poplavama.

U Poljskoj je uzbuna proširena na 49 hidroloških stanica u basenu reke Odre i na jednu u basenu Vistule, dok su upozorenja trećeg stepena zbog rizika od poplava izdata za još četiri regiona i važiće naredna tri dana. Meteorolozi apeluju na Poljake da budu pripravni jer će opasna situacija biti i narednih dana.

Vrh poplavnog talasa na Dunavu stiže u Budimpeštu, a na ulazu u Srbiju se očekuje 25. septembra.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading