KBS
Foto: EPA/EPA

Dodaje da je u sveobuhvatnom planu tranzicije predviđeno da KBS ima i helikoptere, što se očekuje u trećoj fazi, a to znači od 2025. do 2028. godine, prenosi Gazeta ekspres.

Maćedonci je kazao da Velika Britanija podržava KBS u postizanju ciljeva druge faze tranzicije, za koju se očekuje da će kulminirati validacijom tri pešadijska puka KBS-a, koji će biti spremni da nose njihov ključni zadatak, a to je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Kako kaže, nakon druge faze počinje treća prelazna faza, koja počinje od 2025. godine, a koja obuhvata izgradnju posebnih kapaciteta za KBS, što su borbena podrška, borbena podrška u službama, vazdušna podrška kao i PVO.

"Trenutno ostvarujemo ciljeve predviđene sveobuhvatnim planom tranzicije, tokom prošle godine u okviru vežbe 'Defender Europe 2023' osposobljen je prvi pešadijski puk za borbene dužnosti. Ove godine, tačnije u jesen ove godine, drugi pešadijski puk će biti osposobljen za izvršavanje borbenih zadataka. A 2025. godine biće validiran treći pešadijski puk kako bi se završila druga faza tranzicije", rekao je.

Maćedonci kaže da su uz podršku vlade tzv. Kosova, uz povećanje budžeta i uz dodatni budžet, uspeli da u ovoj fazi imaju mnogo sistema naoružanja i druge opreme.

Prema njegovim rečima, ovi uređaji su dronovi Bajraktar kao i razni PVO sistemi uključujući minobacače 120 milimetara, i razne mitraljeze, od kojih su neki planirani da budu nabavljeni u trećoj fazi tranzicije gde bi trebalo da bude izgradđen pun vazdušni kapacitet.

Maćedonci dodaje da je sveobuhvatnim planom tranzicije predviđeno da KBS ima i flotu helikoptera, što će biti urađeno od 2025. do 2028. godine.

Dodao je da pripadnici KBS obučavaju ukrajinske regrute koji su deo grupe instruktora u operacijama Interfleks u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kosovo onlajn

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading