HAOS NA AMERIČKOJ GRANICI Hiljade migranata se probija, policija uhapsila oko 2.400 osoba (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/Luis Torres

Video snimak koji je snimio reporter kanala Bill Melugin prikazuje „preko 1.000 ljudi“ koji prelaze Rio Grande u El Pasu, a Melugin je opisao masu kao „najveću pojedinačnu grupu koju smo ikada videli“.

 

 

Podaci koje su u ponedeljak objavile vlasti El Pasa govore da je samo na ovom prelazu službenici carine i granične zaštite naišli na 2.399 migranata u prethodna 24 sata, dok je 5.105 bilo u pritvoru u teksaškom gradu od ponedeljka, a 1.178 je pušteno u SAD tog dana.

El Paso je popularan prelaz za migrante, od kojih 70 odsto dolazi iz Venecuele, prema gradskim statistikama. Ni vlasti El Pasa ni CBP ne zadržavaju ove migrante, a kada budu procesuirani, onda su slobodni da putuju unutar SAD, pod uslovom da se pojave na sudu.

Prosečno vreme čekanja na ove sudske datume trenutno iznosi 785 dana, a migranti u nekim jurisdikcijama mogu slobodno da ostanu u SAD do 25 godina dok se njihovi slučajevi na kraju ne saslušaju.

Ova politika je poznata kao „Uhvati i pusti“, a ponovo ju je postavio predsednik Džozef Bajden tokom svoje prve nedelje na funkciji. Bivši predsednik Donald Tramp suspendovao je politiku iz Obamine ere 2017. i primenio politiku „Ostani u Meksiku“ dve godine kasnije, po kojoj su migranti koji su tražili azil deportovani u Meksiko da čekaju sudske rasprave.

Rekordan broj ilegalnih imigranata ušao je u SAD tokom Bajdenovog mandata, a CBP je zabeležio više od 2,3 miliona susreta duž cele meksičke granice tokom fiskalne 2022. godine, u odnosu na 458.000 u 2020.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Stršljen

13.12.2022 08:52

Zaboravili fašisti da batina ima dva kraja, sad će i oni da prolaze kao ovi glupaci iz EU. A vidio kako su demokrate i branioci ljudskih prava pa hapse, prebijaju i utamniče izbeglice, to vam je zapdna demokratija na delu.