NOVA PRAVILA ZA EVROPOSLANIKE Na udaru njihovo poštenje posle brojnih afera
Foto: EPA/EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Sve to bilo je uzrokovano velikom aferom koja je izbila prošle jeseni, pod nazivom "katargejt", zbog toga što su pojedini sadašnji i bivši poslanici osumnjičeni da su bili poktupljeni između ostalog da bi širili lepšu sliku o organizatoru prethodnog Svetskog prvenstva u fudbalu.

Između ostalog, evroparlamentarci će biti obavezni da prijave svaku dodatnu plaćenu aktivnost ukoliko ona prelazi 5.000 evra godišnje.

Postojala je ideja da se poslanicima u potpunosti zabrani da se paralelno bave bilo kojim drugim poslom, ali se od toga odustalo. Ipak, više im nije dozvoljeno da se istovremeno bave lobiranjem u ime sprečavanja konflikta interesa.

Neće smeti ni da zadrže poklone čija vrednost premašuje 150 evra. Ukoliko ih dobiju kao predstavnici EP, moraće da ih predaju predsedništvu. Takođe, učešće evropskog poslanika na bilo kom događaju za koji su organizatori platili troškove, moraće da se prijavi u posebnoj deklaraciji.   

Nezvanične parlamentarne grupe neće više smeti da koriste logo EP, da bi se izbegla bilo kakva konfuzija u njihovim aktivnostima. Uz to, poslanici će morati u svojim izveštajima pismeno da navedu predloge i sugestije spoljnih aktera. Biće u obavezi i da na početku i kraju mandata predstave detaljnu imovinsku kartu, pišu Novosti.

Novo, izmenjeno pravilo će stupiti na snagu 1. novembra, a podržao ga je ogroman broj poslanika – preko petsto je bilo za, manje od sto protiv, uz nešto više od 50 uzdržanih.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading