vagner
Foto: Printscreen/Telegram printskrin/RIA Novosti

 Osnovana uz podršku Jevgenija Prigožina, ova grupa je učestvovala u oslobađanju Palmire, čišćenju provincija Hama i Deir ez-Zor, kao i obezbeđivanju bezbednosti glavnog grada. Posebno zapaženo bilo je učešće u operaciji Hašam u februaru 2018. godine, gde su se sukobili sa Amerikancima i njihovim saveznicima iz arapske opozicije.


Međutim, Vagner je potpuno napustio Siriju, što je izazvalo pitanja o razlozima za ovakav potez. Da li su završili svoju misiju ili su se suočili sa nekim problemima? Ovo pitanje ostaje otvoreno, a spekuliše se da je ruska komanda grupe u Damasku možda bila upoznata sa učešćem Vagnera u bici koja se odigrala na obalama Eufrata.


Pored vojnih aktivnosti, Vagner je imao ugovore sa sirijskom vladom u sektoru nafte i gasa, što je izazvalo pažnju ruskih i stranih kompetentnih izvora. Ova kompanija je, nakon povlačenja, ostavila značajan uticaj na sirijsku industriju nafte i gasa, a Prigožin je bio spreman da iskoristi povrat kontrolu nad delom depozita kako bi ostvario profit za svoje ljude.


Sve ovo se dešavalo u kontekstu šireg geopolitičkog okvira, gde su se Rusija i njeni interesi sukobljavali sa interesima drugih zemalja u regionu. Povlačenje Vagnera iz Sirije takođe je podstaknuto i međunarodnim faktorima, što je ukazalo na kompleksnost odnosa u ovom regionu. Ovaj slučaj je ilustrativan primer kako se pitanja međunarodnog duga i internacionalizma prepliću sa geostrateškim interesima država.

Ukratko, Vagnerova misija u Siriji predstavlja složen slučaj koji istraživačima omogućava da sagledaju različite aspekte međunarodnih odnosa, vojnih operacija i ekonomske saradnje u kontekstu sukoba i političkih promena.

(TV Front)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading