Ispovest vojnika "Vagner grupe"
Foto: Printscreen/x/@Gerashchenko_en


Vladislav Zamkov, bivši član najamničke vojske Vagner, nedavno je otkrio šokantne detalje o svom vremenu provedenom u Ukrajini i borbama koje je vodio po povratku u svoj rodni grad Pitkyaranta, Republici Kareliji, na severozapadu Rusije.


Zamkov, star 33 godine, otkrio je da mu je ponuđena prilika da se pridruži Vagneru i učestvuje u borbama u Ukrajini dok je služio osmogodišnju kaznu zbog droge. Proveo je pet meseci u borbama blizu Bahmuta, tvrdeći da je oduzeo živote preko 200 ljudi. Njegov povratak kući, obeležen povredama i osećajem besmislenosti, ostavio ga je razočaranim i očajnim za pomoć.


Pitkyaranta, grad sa populacijom od nešto više od 11.000 ljudi prema podacima iz 2010. godine, opisan je od strane Zamkova kao mesto pogođeno nezaposlenošću i pustoši. On crta mračnu sliku napuštenih zgrada i igrališta, odražavajući teškoće sa kojima se suočavaju obični građani u njegovoj zajednici. Zamkovljev apel za pomoć ističe teške realnosti koje mnogi doživljavaju u njegovom gradu, osvetljavajući hitne socijalno-ekonomske probleme koji su prisutni u ovom regionu Rusije.

 

 

- Ja nisam političar. Ja sam običan građanin i dosta mi je toga. Molim vas za pomoć, dragi Rusi. Samo mi to možemo riješiti - rekao je Zamkov.

U videima je otkrio da ni on nema posao, a da mu se nude samo poslovi u vojsci.

- Opet me žele poslati negde - rekao je Zamkov i dodao da on ne želi nazad na ratište.

Utvrdio je i da ima problema s dugovima.

- Predsednik (Ruske Federacije) Vladimir Putin nije mi dao novac koji je obećan zatvorenicima koji su se borili u Ukrajini i koji su oslobođeni. Banka mi je zaplenila stan. Moja porodica i ja u njemu živimo ilegalno - rekao je Zamkov te dodao: "Ako neko dođe (u Pitkjarantu), pucam mu u glavu. Zasad nitko nije došao."

Zamkov je rekao da se nada da će se njegova situacija rešiti.

- Preživeo sam, ali sada shvatam da sam bio samo topovsko meso - rekao je 33-godišnjak.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading