jasenovac
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

- Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova žali što je Crna Gora odlučila da zanemari pozive Republike Hrvatske da ne politizira žrtve Jasenovca i ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore. Republika Hrvatska smatra neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije čija namera nije izgradnja kulture sećanja i pomirenja, već instrumentalizacija sećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora ove rezolucije - navodi se u saopštenju.

Hrvati tvrde da je Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac i logorima Dahau i Mauthauzen odgovor na rezoluciju o Srebrenici.

Podsećamo, za usvajanje rezolucije glasao je 41 poslanik za, jedan protiv. Nije bilo uzdržanih.

Odmah po usvajanju Rezolucije, oglasio se i predsednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić, poručio da se u usvajanje rezolucije niko nije mešao sa strane.

- Ovo je rezultat našeg dogovora i naše ideje. Niko se u ovo nije mešao sa strane. Voleo bih da moje sunarodnike iz Beograda i Banja Luke na Petrovdan dočekamo u Crnoj Gori, da se bratski pozdravimo i da kažemo da smo mi jedan ozbiljan narod, i da ovaj region ima budućnost - rekao je Mandić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading