zastava i znak
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Uzbekistan je odgovorio ruskom Ministarstvu spoljnih poslova nakon reakcije diplomatske agencije na prebijanje učenika u školi u Taškentu zbog korišćenja ruskog jezika.

Potpredsednik parlamenta centralnoazijske zemlje Ališer Kadirov istakao je da su u jednoj školi u Uzbekistanu kršena prava deteta, njegovi roditelji su državljani Uzbekistana, te da će, shodno tome, „mere biti preduzete na osnovu zakona usvojeno u ime naroda Uzbekistana.”

- Bilo bi u redu da se oni u potpunosti bave svojim unutrašnjim stvarima, a ne brinu o našim unutrašnjim stvarima - kazao je Ališer Kadirov, potpredsednik parlamenta Uzbekistana.

On je takođe nazvao reakciju ruskog ministarstva spoljnih poslova pokušajem da se „iz ničega podigne pometnja“.

Reakcija Rusije

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova javila je da je Rusija zatražila objašnjenje od Uzbekistana nakon sukoba između nastavnika i učenika u jednoj od škola u Taškentu.

„U prijateljskim odnosima strateškog partnerstva i savezništva između dve države nema i ne može biti mesta za bilo kakvo neprijateljstvo, posebno na lingvističkoj osnovi“, prokomentarisala je Zaharova incident.

Diplomata je dodala da je od Uzbekistana zatraženo da proceni materijal i, ako je opravdano, preduzme mere protiv počinioca okrutnog postupanja prema maloletniku.

(Lenta)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading