ERDOGAN NAKON SASTANKA SA ŠOLCOM ŠOKIRAO JAVNOST: Ovo je najveća pretnja za mir u regionu!
Foto: Printscreen


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom da mir na Bliskom istoku nije moguć dok traju izraelski napadi na Pojas Gaze i Liban.

Erdogan je istakao hitnost trajnog prekida vatre, isporuku humanitarne pomoći i potrebu za međunarodnim pritiskom na Izrael. On je takođe naglasio da je u izraelskim napadima ubijeno više od 50.000 ljudi, uključujući žene, decu i starije osobe.


Razgovor o saradnji unutar NATO-a i bezbednosnoj industriji

Turski lider je sa Šolcom razgovarao o saradnji unutar NATO-a, kao i očekivanjima Ankare od EU, uključujući viznu liberalizaciju za turske državljane.

Erdogan je takođe izrazio zabrinutost za više od 3.5 miliona osoba turskog porekla koje žive u Nemačkoj, upozorivši na jačanje krajnje desnice i islamofobije u Evropi.


Na konferenciji za novinare, pomenuta je i tema potencijalnih isporuka aviona Turskoj. Ankara je prošle godine saopštila da je u pregovorima sa članicama konzorcijuma Britanijom i Španijom, u vezi kupovine aviona "Jurofajter Tajfuns", ali se Nemačka protivila toj ideji. Turska se žalila na nedostatak napretka po tom pitanju, zbog negodovanja Berlina.

Erdogan je takođe nedavno posetio Erbil, gde je održao razgovore sa predsednikom Berzanijem o miru, što ukazuje na njegovu angažovanost na regionalnom nivou. Očigledno je da Erdogan ima širok spektar interesa i briga, od situacije na Bliskom istoku do svojih sunarodnika u inostranstvu. Svakako, njegove izjave i akcije će nastaviti da privlače pažnju svetske javnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading