BORELJ UPOZORIO RUSIJU NA STAV EU "Spremni smo da reagujemo jako i zajedno"
EPA

”Na kritičnom smo raskršću. Sve ono u šta smo verovali, međunarodno pravo, napredak posdle Hladnog rata, sve je to stavlejno pod znak pitanja”, kaže Borelj.

Šef diplomatije EU je posle sastanka Saveta EU, na kojem je fokus bio na ukrajinskoj krizi, osudio ”manipulacije i dezinformacije” u cilju stvaranja preduslova za vojnu eskalaciju protiv Ukrajine, ocenivši da je u pitanju ”klasično“ provociranje sukoba.

Putin se obraća naciji Rusija će da izvrši dekomunizaciju Ukrajine - Alo.rs

Istovremeno, Borelj je pohavlio ”suzdržanost” Ukrajine u kriznoj situaciji.

On je predsednika Rusije Vladimira Putina da ”poštuje međunarodno pravo i Dogovor iz Minska i ne prizna nezavisnot oblasti Donjecka i Luganska”.

”Spremni smo da regaujemo jako i zajedno ukoliko on to učini. Očekujemo da neće biti potrebno, ali ako učini regaovaćemo”, nagalsio je Borelj.

Savet EU je još jednom potvrdio solidarnost EU sa Ukrajinom kako kroz finasijsku pomoć od 1,2 miljarde evra, tako i kroz profesionalnu obuku ukrajinske vojske i podršku u borbi protiv demnsotracija i sajber napada.

ZA PONOŠA SU NOVINARI PSI Ana Brnabić brutalno reakcijom vratila đilasovca na fabrička podešavanja (VIDEO)

Žozep Borelj je najavio mogući zajednički sastanak Saveta ministra spoljnih poslova u Kijevu i potvrdio da EU i 26 zemlja članica neće zatvarati svoje amabasade u Kijevu.

”Uskoro je osam godina od invazije i nelegalne anaksije Krima. Svaka dalja agresija izazvaće snažana odgovor EU. To se takođe odnosi na eventualni napad sa teritorije Belorusije”, kaže Borelj.

On ocenjuje da je Belorusija ”uvučena u ovu krizu” i da gubi suverenitet kroz netrasparentno raspoređivanje ruskih snaga na njenoj teritoriji.

GDE SU SADA ŠIBICARI KOJI SU NAPADALI VUČIĆA? Dok svet tone prema VELIKOM RATU pokazuje se da je predsednik Srbije bio u pravu - Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Pero

22.02.2022 20:12

Borelji optužuje Rusiju: ne kaže zašto nije sproveden minski sporazum. Kako se i zasta dostavlja oružje Ukrajini. Ko je podrio sporazum. Zašta parlament EU nema izveštaje. Zašta i koje zemlje podrivaju međunarodno pravo. Zašto EU ne pomogne izbeglice kao što je bilo iz arapskih zemalja koji su bežali pod vašom i američkom politikom. Američke demokrate sadašnje podsećaju na one iz 1860g. Ropstvo je opravdano