ZA UKRAJINU NEMA MNOGO VREMENA! Zapad mora da počne sa akcijom, Šolc odobrio upotrebu nemačkog oružja
Foto: EPA/EFE/SARAH MEYSSONNIER


Nakon dugo vremena oklevanja, Nemačka je konačno odobrila Ukrajini upotrebu nemačkog oružja, posebno za kontranapade u odbrani Harkovske oblasti. Ova odluka je usledila nakon što su SAD već dale dozvolu Ukrajini za korišćenje američkog oružja. Kancelar Olaf Šolc je istakao da podrška Ukrajini predstavlja osiguranje mira, ali je naglasio da je važno da se odluke donose uz pažljivu konsultaciju sa partnerima i saveznicima.


Ukrajina će imati pristup nemačkom i američkom oružju, uključujući protivvazdušni raketni sistem Patriot dometa od oko 70 kilometara, višecevni raketni bacač MARS II koji može da gađa ciljeve udaljene oko 80 kilometara, kao i rakete ATACMS koje imaju domet do 300 kilometara. Ovo oružje će omogućiti Ukrajini da efikasnije odgovori na ruske napade, smanjujući tako rizik po civilno stanovništvo.


Stručnjaci ističu da će upotreba američkog oružja omogućiti Ukrajini da efikasnije odgovori na ruske napade, posebno na urbana područja kao što je Harkov. Ovime će se smanjiti broj ruskih napada i povećati zaštita civilnog stanovništva. Takođe, ukoliko ruski pritisak na oblast Harkova popusti, Ukrajina će moći bolje da brani druge delove linije fronta.

- Dugo smo gledali kako Rusija svakodnevno bombarduje urbana područja Ukrajine, posebno Harkov, iz svog vazdušnog prostora i sa mesta blizu granice, sa razornim posledicama po civilno stanovništvo - kaže Zauer u intervjuu za Dojče vele.

- Sada je moguće granatirati (ruske) aerodrome sa kojih su poleteli ovi lovci-bombarderi i uništiti ih već na zemlji, a moguće je uticati i na infrastrukturu kao što su piste. Time se smanjuje broj ovih ruskih napada i na taj način povećava zaštitu civilnog stanovništva, ili samohodne haubice mogu se koristiti za napad na područja sa koncentracijom ruskih kopnenih snaga - zaključuje Zauer.


Ova odluka predstavlja prilagođavanje Zapada novoj ratnoj realnosti. Zapad je prepoznao potrebu da se Ukrajini omogući aktivna akcija protiv Rusije kako bi se osigurala njena bezbednost. S druge strane, Rusija nastavlja da ulaže u svoju industriju naoružanja i ratnu mašinu, ali se ta ulaganja još uvek nisu odrazila na bojnom polju. Očekuje se da će novi sastav Evropskog parlamenta nakon izbora za EU imati uticaja na politiku EU prema Rusiji.

Večernji

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading