Ukrajinska vojska
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO


Ukrajinske vlasti su nedavno pojačale napore za mobilizaciju, a jedna od kontroverznih mera koja je izazvala dosta pažnje je organizacija racija na javnim mestima. Posebno je izazvala reakcije racija koja je izvršena tokom koncerta popularnog benda "Okean Elzy" u Kijevu.

Više desetina službenika je izvršilo raciju u Sportskoj dvorani tokom koncerta benda "Okean Elzy", zaustavljajući muškarce pri izlasku i proveravajući njihove vojne papire. Prema izveštajima, nekoliko posetilaca je privedeno radi daljih provera, dok su neki od njih primili pozive za služenje vojske.

Ova racija je deo šire kampanje usmerene na jačanje mobilizacije, koja je pokrenuta nakon stupanja na snagu novog zakona o mobilizaciji potpisanog u aprilu 2024. godine od strane predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Ovaj zakon uvodi strože mere i kazne za one koji ne ažuriraju vojne podatke ili izbegavaju službu.

Iako vlasti smatraju da su ove mere ključne za nacionalnu bezbednost, mnogi su izrazili zabrinutost zbog načina na koji se racije sprovode, naročito zbog optužbi za prekomernu upotrebu sile i kršenje građanskih prava. Građani i mediji kritikuju taktike službenika, smatrajući da izazivaju nepoverenje u vlasti i dodatno pogoršavaju javnu percepciju mobilizacijskog procesa, koji je već otežan zbog rata s Rusijom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading