ukrajinska vojska
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen


Ukrajina se suočava sa ozbiljnim problemom popunjavanja svojih redova u vojsci, kao i sa održavanjem stabilnih jedinica. Prema zvaničnim ukrajinskim podacima, u prvih devet meseci 2024. godine čak 60.000 vojnika je dezertiralo, a ovo je samo vrh ledenog brega.

Dezerterstvo u prva četiri meseca 2024. godine

Prema podacima ukrajinskog parlamenta, tužioci su pokrenuli krivične postupke protiv skoro 19.000 dezertera u prvih četiri meseca 2024. godine. Iako više od milion Ukrajinaca služi u odbrambenim i bezbednosnim snagama zemlje, broj dezertera je izuzetno visok, naročito među vojnicima koji su tek stupili na liniju fronta.

Stvarni broj dezertera i promene u zakonodavstvu

Stvarni broj dezertera je verovatno i veći, s obzirom na to da mnogi oficiri ne prijavljuju dezertiranje i nedozvoljena odsustva. Zbog ovakvog stanja, Ukrajina je čak izmenila zakon kako bi dekriminalizovala dezertaciju i odsustvo bez dozvole ako se to desi prvi put.

Alarmantni porast dezerterstva tokom leta 2024. godine

U naredna tri meseca, od maja do jula, još 18.000 vojnika je dezertiralo, dok je u avgustu i septembru taj broj dostigao 22.800. Ovo ukazuje na ozbiljan problem u održavanju vojnih jedinica i popunjavanju gubitaka.

Teški dani za Oružane snage Ukrajine

Sa tako dramatičnim prilivom novih regruta i velikim gubicima u ljudstvu i tehnici, OSU se suočava sa izuzetno teškim danima. Dodatno, očekuju se restrikcije vode i struje, što će dodatno uticati na moral civila i budućih vojnika.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading