ZAČIN KOJI GREJE Em pikantan, em jeftin, ako još niste probali, SAD MORATE, a možete i sami da ga napravite (RECEPT)
Foto: Shutterstock

 

Najčešće to mogu biti: kurkuma, korijander, kim, čili, đumbir, beli luk, komorač, kumin, karanfilić, kardamom, muskatni orah, cimet, biber. Idealan je za hladno vreme jer je dokazano da poboljšava rad organa za varenje i greje celokupni organizam.

ŠIROKA LEPEZA UKUSA

Ukus karija varira od blago aromatičnog do pikantno ljutog u zavisnosti od udela začina - blage arome ako dominiraju biber i đumbir, slatkaste cimet i karanfilić, a ljute crvene papričice.

ZA ŠTA SE KORISTI

Postoji beskonačno mnogo jela kojima će kari da poboljša ukus. Najčešće možete da ga stavite u čorbe, sve vrste variva, meso, sosove, povrće, omlete i marinade. Živahan ukus ovog začina obogatiće i najdosadniji obrok. Čak i najobičniji obareni pirinač uz dodatak karija dobiće predivnu boju, ali i ukus.

MASALA

Kari kakav nalazimo na policama naših prodavnica zapravo je zapadnjačka verzija mešavine začina poznate pod nazivom masala. Masala je sastavni deo gotovo svakog indijskog jela.

 

Recept za domaći kari

Sastojci:

2 kašike kurkume

2 kašike mlevenog korijandera

2 kašike mlevenog kumina

2 kašičice mlevenog đumbira

1 kašičica mlevenog cimeta

1/2 kašičice crnog bibera

1/2 kašičice kardamoma

1/2 kašičice mlevenih čili papričica

1/2 kašičice belog luka u prahu

1/2 kašičice mlevene slačice

Priprema:

Sve sastojke stavite u teglu, dobro je zatvorite i protresite dok se sadržaj dobro ne pomeša.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading