pas
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Toplotni talasi mogu biti izuzetno opasni za kućne ljubimce, čija su termoregulacija i tolerancija na visoke temperature ograničene u odnosu na ljude. Kao odgovorni vlasnici, ključno je razumeti kako vrućina može uticati na naše životinje i preduzeti odgovarajuće mere kako bismo im osigurali udobnost i sigurnost tokom letnjih meseci.

Preventivne mere za zaštitu

Prvo i najvažnije, potrebno je znati koji su znaci toplotnog udara kod kućnih ljubimaca. Psi, mačke, zečevi i drugi ljubimci mogu patiti od toplotnog udara ako su izloženi dugotrajnom izlaganju visokim temperaturama bez dovoljno hlada i vode. Tipični simptomi uključuju ubrzano disanje, povećanu telesnu temperaturu, letargiju, povraćanje, drhtanje mišića i čak kolaps. Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma kod svog ljubimca, odmah potražite veterinarsku pomoć, jer toplotni udar može biti smrtonosan ako se ne leči na vreme.

Važno je znati koji su rizični faktori za toplotne udare kod životinja. Kućni ljubimci sa kratkom njuškom, poput buldoga, mopsa ili perzijskih mačaka, teži su za hlađenje zbog njihove anatomije disajnih puteva. Starije životinje, prekomerno gojazni ljubimci i oni sa određenim zdravstvenim stanjima, poput srčanih bolesti ili respiratornih problema, takođe su pod većim rizikom. Takođe, crna dlaka može povećati rizik od pregrevanja jer apsorbuje više sunčeve svetlosti.

Nikada ne ostavljajte ljubimca u vozilu

Kako bismo zaštitili naše ljubimce od toplotnih udara, moramo preduzeti određene preventivne mere. Prvo, nikada ne ostavljajte svog ljubimca zatvorenog u automobilu, čak ni na kratko vreme. Temperature u automobilu mogu dramatično porasti u veoma kratkom vremenskom periodu, čak i kada je napolju relativno hladno. Ako je moguće, šetnje treba planirati u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima kada su temperature niže.

Osigurajte svežu vodu i hlad

Uvek osigurajte da vašem ljubimcu bude dostupna sveža voda i hlad uvek kada su napolju. Pravite im senku i omogućite im da se sklone na hladno mesto, bilo unutra ili napolju. Ukoliko primetite da vaš ljubimac pati od vrućine, možete ga hladiti mokrim peškirom ili prskanjem hladne vode po telu. Takođe, možete koristiti rashladne prostirke ili ventilatore kako biste im pomogli da ostanu hladni.

Izbegavajte šetnje po vrućem asfaltu

Posebno treba obratiti pažnju na šetnje sa psima po vrućem asfaltu. Asfalt može postati vrlo vruć i opekotine na šapama su česte. Ako je površina previše vruća za vašu ruku, ona je previše vruća i za šape vašeg psa. Birajte mekše podloge poput trave ili šetajte ujutro kada je asfalt još hladniji.

Razmislite o smrznutim poslasticama

Pravilna ishrana takođe može pomoći u zaštiti od toplotnog stresa kod ljubimaca. Osigurajte da vaš ljubimac ima pristup svežoj vodi tokom celog dana i možda čak razmislite o hranjenju hladnim ili smrznutim poslasticama kao što su zamrznuti komadići voća ili povrća.

Konačno, obratite pažnju na promene u ponašanju i dobrobiti vašeg ljubimca tokom vrućih dana. Ako primetite bilo kakve znakove nelagode ili toplotnog stresa, odmah preduzmite mere kako biste ih zaštitili od ozbiljnih zdravstvenih problema.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading