Crkva Svetog vaskresenja - srpsko uporište
FOTO: SPC

 

Većina srpskih imigranata u Sjedinjenim Državama i na području Čikaga nije došla iz same Srbije, već iz delova tadašnje Austro-Ugarske, uglavnom Hrvatske, Slavonije i Vojvodine. Većinu ranih imigranata činili su poljoprivrednici, dok su novinari, advokati, nastavnici i sveštenici činili manji deo ove imigracije.

Godine 1872. u Čikago stiže prvi Srbin, Ivan Vučetić, dok je prva srpska organizacija u Čikagu „Obilić“ osnovana davne 1878. Već 1893. je održana prva srpska parada u Čikagu na Aveniji Mičigen. Srpski imigranti su se naselili uglavnom u jugoistočnom delu grada, u takozvanom čeličnom distriktu, jer je većina srpskih muškaraca uglavnom radila u čeličanama. Bogatiji Srbi iz prestižnog Viker parka bili su predstavnici srednje klase među našim sunarodnicima i bili su lokalni i nacionalni lideri naših imigranata u Americi.

Srpski emigranti u okolini grada Čikaga bili su pravoslavci, govorili su srpski jezik i koristili su ćirilično pismo. Ova dva aspekta srpske kulture bila su osnov i ključ života naših imigranata u Americi. Srbi su 1905. godine osnovali Crkvu Svetog vaskrsenja, koja je kratko služila kao sedište Srpske pravoslavne crkve u Severnoj Americi. Ova crkva je takođe bila centar srpskog verskog života u regionu Čikaga sve dok Srbi nisu osnovali crkve u drugim gradovima.

Nedugo zatim sagrađena je Crkva Svetog arhangela Mihaila u četvrti Kalimet, a ubrzana izgradnja verskih objekata simbolizovala je odluku lokalnih Srba da se ne vrate u svoju domovinu i da će postati stalni stanovnici čikaškog područja.

Srpski imigranti su osnovali mnoštvo bratskih, sportskih, omladinskih i ženskih društava. Do 1929. godine formirana je Srpska nacionalna federacija (SNF), koja je nadgledala sve etničke srpske organizacije u regionu Čikaga. SNF je obezbeđivao beneficije za članove društva u slučaju bolesti ili smrti, pošto je često bio slučaj da članovi nisu imali osiguranje. Što je još važnije, SNF je služio kao lokalni, regionalni i globalni čuvar srpskog nacionalnog identiteta u Americi. Srpska nacionalna federacija i njene srodne institucije organizovale su predstave i komemoracije u vreme velikih srpskih patriotskih i verskih praznika.

Dobro je poznata činjenica da u Čikagu živi najveći broj Srba. Zbog toga su vlasti ovog grada odlučile da jednu ulicu imenuju u čast naše države - Srpska ulica (Serbian Road). Ulica se nalazi u naselju O’Hare, odmah do Srpske pravoslavne crkve Svetog Vaskrsenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading