aljbin kurti
Foto: Tanjug

“Mislim da te pregovore jednostavno treba prekinuti. Vrlo jasno je da tu ne postoji nikakva politička volja za pregovorima. Vrlo jasno je da je jedini cilj i strategija gospodina Kurtija nezavisno Kosovo po svaku cenu, a bez da napravi bilo kakav kompromis i ustupak. I veoma je jasno da ono što zovemo posrednicima, međunarodnim posrednicima u pregovaranju, zapravo se nalaze na strani nezavisnog Kosova. Dakle, nema nikakve sumnije da zemlje Klinte i sve ključne zemlje EU podržavaju kosovsku nezavisnost i rade sve što mogu ne bi li izvršili pritiske na Srbiju, a u cilju da Kosovo dobije tu nezavisnost.”, izjavio je Bešić za Kosovo onlajn.

On je ocenio je da je rukovodstvo Srbije svesno da pregovora nema, ali da je njen položaj u ovom trenutku iznuđen.

“Razumem učešće Srbije u svim tim pregovorima, ne zato što ima volju i želju i nameru i uverenje da ovo pitanje može da se razreši, već jednostavno kao nedostatak izbora i prosto pokazivanje nekakve dobre volje, da se ne bi reklo da Srbija neće da pregovora. Ali, mislim da državna rukovodstvo Srbije vrlo jasno razume da tu nikakvih pregovora nema i da se ništa ne može desiti, a da ne bude na štetu Srbije. Prema tome, morate nastaviti te pregovore, ali bez ikakve nade da će oni odvesti u bilo kakvom konstruktivnom smeru”, kaže Bešić.

On ne očekuje da bi nova evropska administracija mogla da predstavi bolju strategiju od dosadašnje.

“Oni imaju vrlo jasnu strategiju. Oni imaju strategiju da prosto idu iz pregovora u pregovore i da pre ili kasnije neka od strana ili obe strane, pre svega Srbije, izgubi strpljenje i stavi tačku na 'i’. Ne zaboravite, u međuvremenu se dešavaju stvari na spoljno -političkoj sceni, u međuvremenu postoje mehanizmi potencijalnog pritiska koji se mogu izvršiti pre svega na Srbiju”, kaže Bešić.

Zaključuje da je ključan problem u tome što zemlje Kvinte i EU i kao epilog pregovora Beograda i Prištine isključivo vide priznavanje Kosova od strane Srbije.

“Cilj ovih pregovora je da Srbija prizna Kosovo. Dakle, nekad se to kaže defakto, to je priznanje Kosova. Dakle, to je cilj tih pregovora. Taj cilj imaju zemlje Kvinte, zemlje Evropske unije, oni koji posreduju. Njihov cilj je vrlo jednosmeran, unipolaran, u interesu Kosova, i oni ću održavati te pregovore stalno koristeći nove mehanizme i argumenta ne bi li izvršili pritisak sa Srbiju. Vrlo je jasno šta se tu dešava”, kazao je Bešić.

Kosovo onlajn

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Mijodrag Stancic

03.07.2024 10:40

Treba odustati od pregovora i zapretiti EU ako se Prištin ne urazumi da Skupština izglasa povlačenje svih potpisa..