Otkriveni fosili dinosaurusa
Foto: Alo/Foto: Pixabay

Inženjeri na obali Javerlenda otkrili su znakove onoga što izgleda kao otiske stopala mantelisaurusa, sedam metara dugog dinosaurusa koji se hrani biljkama, dok su radili na poboljšanju odbrane mora.

Stvorenje iz doba krede je naizmenično hodalo na četiri i dve noge, sa po tri prsta na svakoj nozi. Fosili su otkriveni ušuškani između kafića na plaži, parkinga i autobuske stanice, zapanjujući podsetnik na divove koji su hodali planetom mnogo pre nego što su ljudi pili čaj.

„Ostrvo Vajt je najbogatija lokacija dinosaurusa u Evropi, ali ovo je i dalje divno otkriće“, rekao je dr Martin Mant, kustos Muzeja ostrva dinosaurusa.

„Locirali smo 35 različitih tipova, a područje je nekada bilo bogato biljkama, krokodilima, pterosaurusima, vodozemcima, ribama i beskičmenjacima poput insekata i slatkovodnih dagnji.Ne možemo biti potpuno sigurni u identitet otiska, ali stopala sa tri prsta čine da je verovatno da je mantelisaurus bio ovde, ne samo u drugim delovima južne obale gde su bili češći – ili je to ono što smo mislili do sada.“

Otkriveni fosili dinosaurusa

Foto: Pixabay

 

Ako su otisci od mantelisaurusa, to će biti nešto kao povratak kući nakon što je vrsta prvi put otkrivena na drugoj strani ostrva u blizini Aterfilda 1914. Međutim, kosti su pogrešno identifikovane kao iguanodon, a sve do 2007. mantelisaurus je klasifikovan kao sopstvena posebna vrsta.

Radove na zaštiti mora izvodi JBA Consulting u ime Agencije za životnu sredinu .

„Ovo predstavlja izuzetno važno i značajno otkriće za projekat, jer pronalaženje novih otisaka pokazuje da će se zemljište po kome su dinosaurusi hodali verovatno protezati celom dužinom plaže Javerlend“, rekao je Stjuart Noon, vođa JBA.

„Dinosaurusi koji postoje upravo tamo gde naš tim radi spajaju staro i novo – moderne izazove borbe protiv klimatskih promena sa vremenskim periodom koji možemo samo da zamislimo“, rekao je Nik Grej iz EA, menadžer za rizik od poplava i priobalja.

Svi smo čitali priče i gledali filmove, ali ovo nam daje samo nagoveštaj o tome kakav je život bio. „Smanjenje rizika od obalnih poplava i erozije za ljude, imovinu i infrastrukturu na ostrvu je prioritet Agencije za životnu sredinu, ali ćemo nastaviti da imamo na umu još otkrića dinosaurusa.“

Fosilizovani otisci stopala nisu jedino otkriće dinosaurusa na ostrvu ove godine.

Prošlog meseca kolekcionar amater otkrio je novu vrstu biljojeda, dok je u junu Prirodnjački muzej otkrio oklopnu vrstu glomaznog ankilosaurusa.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading