Milojko Spajić i Gabrijel Eskobar
Foto: Printscreen/Aloonline.me

Kako se približavamo 30. novembru, kao datumu koji je nakon odlaganja određen za početak popisnog procesa, tako se pojačava i diplomatska aktivnost u vezi sa njim. Opšti je utisak da tema Popisa u Crnoj Gori i nije izlazila iz diplomatskih okvira, pa su sve aktivnosti, uključujući i njegovo odlaganje, deo sveobuhvatne akcije na politizovanju tog procesa, koji ne bi smeo da bude ništa drugo osim zakonska obaveza koja će pružiti državi Crnoj Gori i njenim institucijama statističke podatke.

Poslednja tri popisa održana su u vreme vlasti Demokratske partije socijalista (DPS), suverenističke, procrnogorske stranke koja je sa manjinama vladala tri decenije u državi. Od avgusta 2020. stvari su se promenile, pa više ne postoji monolitna politička vlast, nego se društvo u Crnoj Gori suočava sa onim što se zove – smenjivost vlasti.

Trenutno izvršnu vlast predvodi Milojko Spajić sa svojim Pokretom Evropa sad, lično on je i preuzeo odgovornost za prvu odluku njegove Vlade i odlaganje Popisa čiji je početak za 1. novembar bio zakazao njegov prethodnik u premijerskoj funkciji, Dritan Abazović.

Ovih dana, a evo je prošlo skoro pola meseca novembra, premijer Milojko Spajić se pored kritika većeg dijela javnosti zbog odlaganja popisnog procesa, suočava i sa mučnim pregovorima sa delovima opozicije i predstavnicima manjinskih zajednica ali i sa bočnim sugestijama onih struktura u svom pokretu kojima i nije baš stalo da se Popis održi.

Celu vest pročitajte na Aloonline.me.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading