Rat u Ukrajini
Foto: AP/Iryna Rybakova (UGC)

Zvanični Kijev je saopštio da je oslobodio nekoliko ukrajinskih naselja na liniji fronta u Donjecku nakon što su pre nedelju dana počele žestoke borbe na istoku i jugu zemlje, koje ukrajinska strana i dalje odbija da nazove kontraofanzivom.

Dok strani mediji pišu o „skromnom, ali značajnom“ napretku ukrajinske strane, Kijev je objavio da su ukrajinski vojnici vratili naselja Blagodatne, Neskučne i Makarivka, a kasnije na tu listu dodali i Storozeve i Levadne.

"Vidimo prve rezultate kontraofanzivnih akcija, lokalizovane rezultate“, rekao je portparol ukrajinske vojske Valerij Šeršen dok su na društvenim mrežama objavljeni snimci ukrajinskih snaga sa zastavama u oslobođenim oblastima, čija se autentičnost trenutno proverava. Ukrajinski vojnici su ovako pozirali u naseljima Neskučne i Blagodatne.

Rat u Ukrajini

Iryna Rybakova (UGC)

 

 

Hana Maljar, zamenica ukrajinskog ministra odbrane, saopštila je da je zauzeto selo Storoževe.

Iako zapadni analitičari ističu da sve što dolazi sa terena treba uzeti sa rezervom, i ruska strana je potvrdila da Ukrajinci ograničeno napreduju. Ruski vojni blogeri, čiji se izveštaji pomno prate, potvrđuju deo navoda ukrajinske strane.

Obe strane su saopštile da su svojim protivnicima nanele velike gubitke u ljudstvu i opremi. Nekoliko ruskih kanala na Telegramu je tvrdilo da se teritorija menja, posebno u Donjeckoj oblasti, a gubici u ljudstvu i opremi su veliki.

Međutim, vojne analize podsećaju da u jednačinu ulazi još jedan faktor: vreme.

Rat u Ukrajini

Iryna Rybakova (UGC)

 

 

"Kiša pada već tri sata, a po takvom vremenu, naravno, naše vazduhoplovstvo ne deluje optimalno protiv neprijatelja, kao ni jedinice koje koriste bespilotne letelice", napisao je Vladimir Rogov, vojni bloger i proruski orijentisan. zvaničnika u Zaporožju, na Telegramu u nedelju.

Prema njegovim rečima, kiša donosi značajnu prednost ruskoj strani.

"Za početak, tlo u Zaporožju je takvo da i malo kiše postaje kaljuža i nepremostiva prirodna barijera. Ni francuski AMKS-10RC, ni nemački Leopard 2, ni mnogo lakši ukrajinski/sovjetski T-72, ​​koji težak je samo 45 tona. Zaglaviće se i postati laka meta za naše momke", ocenio je Rogov. Međutim, vremenske prognoze pokazuju da bi kiša uskoro trebalo da prestane.

Ukrajinski štab komande potvrdio je u ponedeljak da se vode žestoke borbe. Dopisnik Bi-Bi-Sija je prokomentarisao da, uprkos velikom entuzijazmu, situacija na terenu nije idealna. "Prizor jedinica koje oslobađaju ukrajinska sela ponovo unosi optimizam Kijevu i saveznicima. Međutim, manje je vesti o delovima fronta gde je napredak slabiji ili ga nema. U oblasti Zaporožja izgubljeno je mnogo vojnika i opreme. u operaciji testiranja slabosti ruske odbrane“, napisao je Džejms Voterhaus.

Američki istraživački centar, Institut za proučavanje rata, sa sedištem u Vašingtonu, saopštio je da su „ukrajinske snage ostvarile vizuelno potvrđen napredak“ u oblastima Donjecka i Zaporožja i da ruski izvori pokušavaju da "umanjuju taj napredak".

Ministarstvo odbrane Rusije u ponedeljak je objavilo potpisivanje ugovora sa čečenskim specijalnim snagama, poznatijim pod nadimkom „Kadirovci“, o učešću u borbama u Ukrajini. Prethodnog dana je objavljeno da je Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke kompanije Vagner, odbio da potpiše ugovor. Rusko ministarstvo pozvalo je sve "dobrovoljce" da potpišu ugovor kojim bi postali deo ruskih regularnih snaga i stavili se pod komandu ministra odbrane Sergeja Šojgua. To je pokušaj Moskve da stavi pod svoju kontrolu sve privatne paramilitantne organizacije koje deluju na prvim linijama fronta.

U zamenu, njihovi ljudi dobijaju sve beneficije redovnih vojnika. Prigožin je odbio da ga potpiše za svoje ljude iz kompanije Vagner. On se u nekoliko navrata javno suprotstavio Kremlju, čak optužujući rusku političku elitu da ga je ostavila bez municije na ratištu u istočnoj Ukrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading