Ukrajina
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Ukrajinski mediji javljaju da su ukrajinske snage pogodile ruski strateški bombarder na severu Rusije. 

Kraj bloga

VRAĆAJU SE GRANICE IZ 1991. GODINE? Francuski general poručio samo jedno!

Vilkerson: "Vojnici se masovno predaju"

Ukrajinski vojnici se masovno predaju duž čitave linije fronta, rekao je penzionisani pukovnik američke vojske Lorens Vilkerson u intervjuu za Jutjub kanal "Dajalog vorks“.

"Čitava vojska se praktično predaje od severa ka jugu“, rekao je on i dodao da Ukrajinci više ne mogu da se odupru ruskom pritisku.

On je dodao da bi posle američkih predsedničkih izbora, možda posle inauguracije, mogli da se dese neki vanredni događaji koji će za posledicu imati krah Volodimira Zelenskog. 

Rusi imaju novu taktiku

Rusija je počela da uključuje nove, jeftine dronove u svoje udare dugog dometa na Ukrajinu kako bi pokušala da identifikuje protivvazdušnu odbranu, zabeleži štetu i koristi bespilotne letelice kao mamce.

Rusi zauzeli još jedno mesto?

Rusija je danas saopštila da je zauzela još jedno selo u istočnoj Ukrajini, gde njene snage mesecima napreduju, ali sporo.

"Jedinice grupe trupa Centar oslobodile su Lozuvatske", navodi se u dnevnom izveštaju ruskog Ministarstva odbrane.

To selo je istočno od grada Pokrovska, u sektoru Otčeretine, gde su ruske trupe poslednjih meseci relativno brzo napredovale. Ukrajinskim snagama nedostaju oružje i municija zbog opadanja zapadne pomoći, a zbog spore mobilizacije nedostaju im i vojnici. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je ove nedelje uveravao ;da je Kijev spreman da pregovara o miru s Rusijom, ali samo ako ona to učini u "dobroj veri".

Moskva je ocenila kao "protivrečne" izjave ukrajinskih zvaničnika. Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je Ukrajini da ustupi četiri regiona Rusiji i odustane od ulaska u NATO u zamenu za prekid rata.

 

KLJUČA U KIJEVU Kličko spomenuo davanje teritorije Putinu, da li su Ukrajina i zapad spremni na ovo?

Predalo se 17 ukrajinskih vojnika?


U Hersonskoj oblasti dobrovoljno se predalo 17 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

SNAŽAN UDAR RUSKIH AVIONA NA VOSTOK! Poginulo 15 vojnika Ukrajine!

Ukrajinci pogodili ruski strateški bombarder na aerodromu na severu Rusije

Ukrajinski dronovi pogodili su ruski strateški dugodometni bombarder Tu-22M3 na vojnom aerodromu u Olenji na severu Rusije, javljaju ukrajinski mediji, pozivajući se na izvor iz obaveštajnih službi.

Izvor je precizirao da je napad izveden na osnovu podataka ukrajinskih obavešajnih službi na vojnom aerodromu Olenja u blizini grada Olenegorsk na krajnjem severozapadu Rusije.

Aerodrom sa kojeg poleću ruski strateški avioni za lansiranje raketnih napada na Ukrajinu, nalazi se 1.800 kilometara od ukrajinske granice.

(Reuters)

Putin: Jačanje ruskog identiteta je osnova budućnosti zemlje

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je jačanje ruskog identiteta osnova budućnosti Rusije.

Vladimir Putin

Tanjug/ AP

 

 

Govoreći o izgradnji muzejsko-hramovnog kompleksa "Novi Hersones" na području Sevastopolja, Putin je rekao da je cilj projekta da privuče što veći broj Rusa i posetilaca iz inostranstva, kako bi se upoznali sa istorijom Rusije.

"Kada se suoče sa događajima koji su tamo opisani, shvatiće ko smo mi, odakle smo došli, kako se oblikovala naša državnost jer je sticanje i jačanje identiteta temelj budućnosti zemlje", naveo je Putin.

Dodao je da bi "Novi Hersones" želeo da vidi kao simbol prosperiteta i pobede Rusije.

Rusija preuzela kontrolu nad još jednim naseljem u Donjecku

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad naseljem Lozovatsko u Donjeckoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

Osim toga, jedinice grupacija trupa "Zapad" i "Istok" poboljšale su situaciju duž linije fronta, navodi se u saopštenju.

Lavrov: Vang Ji me je obavestio o razgovorima sa Kulebom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da nema smisla slušati šta o perspektivi pregovora sa Rusijom govore ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba jer "govore upravo suprotno".  

Osvrćući se na izjavu Kulebe da je Ukrajina spremna na pregovore sa Rusijom, Lavrov je naveo da to nije prvi put da Kuleba to kaže.  

"Ponekad je govorio sasvim suprotne stvari. Nedavno su razgovarali o pregovorima. Zelenski je pomenuo spremnost da na kraju sedne sa ruskim predstavnicima. Ne slušam ih, da budem iskren", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Laosu, nakon sastanka ministara spoljnih poslova Asocijacije država jugoistočne Azije.

Indijski premijer Narendra Modi posetiće Ukrajinu u avgustu

Indijski premijer Narendra Modi otputovaće u Kijev u avgustu, što će biti njegova prva poseta toj zemlji od početka rat u Ukrajini 2022. godine. 

Modi će posetiti Ukrajinu najverovatnije 23. avgusta, reklo je više izvora u diplomatskim krugovima u Nju Delhiji, prenosi indijski TV kanal Wion.

Ukrajina: Oborena četiri ruska drona i jedna raketa

Ukrajinski PVO sistemi oborili su četiri bespilotne letelice i jednu raketu koju je ispalila Rusija, saopštile su  ukrajinske vazduhoplovne snage.

"Sve mete su oborile ukrajinske odbrambene snage u oblastima Dnjepra, Poltave, Harkova i Kijeva", navodi se u saopštenju vojske.

Peskov: U Rusiji nema govora o mobilizaciji

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da u Rusiji nema govora o mobilizaciji, kao i da to niko ne pominje.

"Niko uopšte ne priča o mobilizaciji", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanj da li ima dovoljno dobrovoljaca ili će možda biti potrebna mobilizacija.

Peskov je i u maju izjavio da u Rusiji nema potrebe za mobilizacijom i da se aktivno regrutuju dobrovoljci po ugovoru. 

U napadu na Krim pogođen aerodrom Saki u Novofedorovki, tvrde ukrajinski mediji. Napad je potvrdio i Generalštab ukrajinske vojske.

Ruski Telegram kanal Astra, pozivajući se na izvore u hitnim službama naveo je da je na aerodormu uništen radar, a da su dva ruska vojnika ranjena.

Dodaje se da je udar izveden sa četiri balističke rakete sistema ATAKMS od kojih su dve oborene.

Rat u Ukrajini

Tanjug/Ap

 

 

Lokalne vlasti u Sevastopolju su takođe prijavile pojavu ukrajinskih bespilotnih letelica, kao i pretnju balističkim projektilima.

Četiri osobe su povređene od kojih dve teže, u ukrajinskom granatiranju sela Maslovka u Hersonskoj oblasti, saopštile su vlasti dela teritorije tog regiona pod kontrolom Moskve.

Evropska unija je objavila prvu isplatu od 1,5 milijarde evra za vojnu podršku Ukrajini na račun vanrednih prihoda od ruske imovine zamrznute u Uniji.

Kremlj je na taj potez Brisela najavio "promišljen odgovor". Dmitrij Peskov obećao je da će odgovor Rusije biti "promišljen i u skladu sa saopstvenim interesima".

Pentagon je saopštio da je otkrio greške u računovodstvenim proračunima, što je omogućilo pronalaženje dodatne dve milijarde dolara za oružje za Ukrajinu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading