ruska vojska
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press, ilutracija

Zelenski je na konferenciji za novinare na Forumu nezavisnosti Ukrajina 2024 u Kijevu rekao da je test uspešno izveden, čestitao je odbrambenoj industriji, ali nije dao više detalja o samom oružju.

Upotreba lokalno napravljene balističke rakete bi Ukrajini obezbedila novu jeftinu opciju, a Zelenski nije imenovao ovaj raketni sistem, ali se smatra da je u pitanju poboljšana verzija zasnovana na sistemu kratkog dometa pod nazivom Hrim-2.

Prošle godine, brigadni general Sergej Baranov, načelnik Glavne uprave raketnih snaga, artiljerije i bespilotnih sistema u ukrajinskom Generalštabu, potvrdio je da je balistička raketa kratkog dometa Hrim-2 operativna i da su u toku unapređenja. 

Originalna verzija, sistem Sapsan, razvijen je 1990-ih od strane ukrajinske dizajnerske firme "Južnoe". Projekat je zvanično predstavljen 2013. pod raznim nazivima kao što su Sapsan, Grom, Grim, Grim-2 i Hrim-2, a ovaj operativno-taktički raketni sistem ima domet između 50 i 500 kilometara, u zavisnosti od verzije.

Tokom godina, razne modifikacije su napravljene na raketi i pratećem sistemu naoružanja za domaće i izvozne svrhe. Rad na uanpređenju Sapsana počeo je 2014. godine, a 2016. su se pojavili izveštaji da je Saudijska Arabija doprinela sa 40 miliona dolara.

Do 2017. godine, Ukrajina je nabavila šasiju za mobilni lanser, a 2018. se Sapsan, iako još nedovršen, pojavio na vojnoj paradi u Kijevu. Dve godine kasnije, saopšteno je da su napravljena dva prototipa. Jedan je bio namenjen za testiranje u Saudijskoj Arabiji, a drugi u Ukrajini.

Međutim, zbog nedovoljnog finansiranja, testiranje i razvoj sistema su zaustavljeni, a saopšteno je tada da će biti potrebno dodatnih 300 miliona dolara da bi se Sapsan kompletirao. Ministarstvo odbrane Ukrajine odobrilo je ovo finansiranje 2021.

U junu 2023. tadašnji ministar odbrane Ukrajine, Aleksej Reznjikov, saopštio je kratko tada da su "neophodna sredstva za program odobrena i dodeljena".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading