Ruski vojnik
Foto: Printscreen/Foto: Printskrin

Ruska vojska ponovo je aktivna na harkovskom i zaporoškom pravcu, koji su bili u drugom planu od proboja u Donjecku.

Najžešće borbe i dalje se bode upravo u Donjecku. Rusi su pri kraju priprema za operaciju opkoljavanja Časiovog Jara, zauzimajući pozicije istočno od kanala koji deli grad na dva dela.

Teške borbe nastavljaju se i u Torecku i Njujorku, gde su Ukrajinci, barem za sada, uspeli da zaustave napredovanje ruske vojske.

Ruska vojska preti da opkoli veći broj jedinica Ukrajinske armije jugoistočno od Pokrovska. Selo Ukrajinsk gotovo je opkoljneo, kao i velike površine jugoistično.

Pojedini analitičari ocenjuju da Rusija namerno širi liniju fronta kako bi iskoristila brojčanu prednost.

Blog uživo

UKRAJINA IMA PLAN ZA POBEDU Zelenski otkrio: Obavestićemo saveznike

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da će Ukrajina na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku sledeće nedelje upoznati svoje saveznike sa Planom pobede u ratu.

 

KLIZNA BOMBA SRAVNILA ZGRADU SA ZEMLJOM! Ukrajinci bombardovali još jedno selo u Rusiji, ništa nije ostalo osim dima i gareži (VIDEO)

Ukrajinski borbeni inženjeri su u četvrtak, 12. septembra, probili rusku odbranu u blizini pograničnog sela Novi Put, oko 30 kilometara zapadno od dela Kurske oblasti pod kontrolom Ukrajine, piše Forbs.

UKRAJINCI PRAVE MASAKR PO RUSIJI! 150.000 civila evakuisano iz Kurska!

Vršilac dužnosti guvernera ruske oblasti Kursk, gde se od početka avgusta sprovodi ukrajinska ofanziva, naredio je danas evakuaciju stanovnika u selima koja se nalaze na manje od 15 kilometara od Ukrajine iz bezbednosnih razloga.

Ruski napadi na ukrajinske ciljeve u nekoliko regiona

Ruska vojska je napala ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine u više ukrajinskih regiona, uključujući grad Obuhov i predgrađa Kijeva, izjavio je Sergej Lebedev, koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu. Pogođena su skladišta i infrastruktura, a serija eksplozija odjeknula je u Kijevskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Hmeljnickoj i Vinickoj oblasti.

RUSIJA KREĆE U VELIKU MOBILIZACIJU Putin potpisao ukaz, vojska se duplira!

Zelenski: Rusija lansirala više od 640 dronova na Ukrajinu samo u septembru


Ruska vojska upotrebila je u napadima na Ukrajinu više od 640 dronova ''Šahed'' iranske proizvodnje samo tokom septembra, od kojih su tokom noći ukrajinske PVO oborile 53, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

''Samo u prvoj polovini ovog septembra, ruski teroristi su upotrebili više od 640 Šaheda protiv ukrajinskih gradova i sela. Na sreću, većinu su naši vojnici oborili. Stalno radimo na tome da ukrajinska PVO bude efikasnija. Jačamo naše vazduhoplovstvo, mobilne vatrogasne grupe, sve jedinice protivvazdušne odbrane'', rekao je Zelenski, a prenosi Ukrinform.

On je istakao da je ruska vojska tokom noći lansirala 56 dronova, od kojih ukrajinski PVO nije oborio svga tri.

Ruska vojska tokom noći izvela je niz napada na Kijev i Kijevsku oblast, što je bio osmi napad na Kijev u septembru.

"Ruske jurišne bespilotne letelice kretale su se ka Kijevu iz različitih pravaca i u više grupa", izjavio je šef kijevske vojne administracije Sergej Popko i dodao da prema preliminarnim informacijama, u napadu na Kijev nije bilo žrtava ni materijalne štete.
 

RUSKI VOJNIK POSLAO PAKLENI "POKLON" ZA UKRAJINCE Sve je odletelo u vazduh (FOTO/VIDEO)

Kremlj: Poziv Kijeva UN i Crvenom krstu da posete Kursk provokacija

Kremlj je izjavu ukrajinskog šefa diplomatije Andreja Sibige, da je Ukrajina pozvala predstavnike UN i Crvenog krsta da posete naselja u Kurskoj oblasti, gde se sada nalaze ukrajinske snage, nazvao provokacijom. 

"Nadamo se da takve provokativne izjave neće biti shvaćene od strane primalaca, ovo je čista provokacija i, naravno, računamo na trezvenu procenu takvih provokativnih izjava", rekao je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Rusija oslobodila naselja Uspenovka i Borki u Kursku

Oružane snage Rusije oslobodile su naselja Uspenovka i Borki u Kurskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ukrajinske snage su, takođe, poražene u naseljima Kurske oblasti kao što su Ljubimovka, Novoivanovka, Darino, Nikolo-Darjono, Tolsti Lug, Plehovo i Pokrovski, navodi Ministarstvo.

(Izvestija)

Odjeknula eksplozija u Belgorodu

U Belgorodu je odjeknula serija eksplozija, nakon što se oglasila sirena za vazdušnu opasnost, saopštio gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

"UKRAJINA BI MOGLA DA IZGUBI OVE ZIME" Panika trese Vašington, mediji objavili poverljive razgovore

Rusi detaljno proučavaju "storm šedou" i HIMARS

Ruski stručnjaci započeli su detaljnu studiju projektila "storm šedou", prenose RIA Novosti.

Napominje se da se u donjem delu glavne bojeve glave nalazi fitilj, srednje punjenje koje pokreće bojevu glavu rakete.

"Ovo je jedan od elemenata bojeve glave projektila, koji uništava i ljudstvo i utvrđenja", rekao je stručnjak agenciji.

On je prilikom analize elemenata naoružanja objasnio da se za probijanje utvrđenja u raketi prvo aktivira prednaboj koji pravi rupu, nakon čega se tu aktivira deo rakete koji se proučava.

Ruski stručnjaci su juče započeli da analiziraju sastav bojeve glave rakete HIMARS, američke proizvodnje.

(RIA Novosti, Izvestija)

ŽESTOK VAZDUŠNI NAPAD NA KIJEV IZ RAZLIČISTIH PRAVACA! Rusija lansirala 20 letelica

Precizni udar drona pogodio metu (VIDEO)

Operater FPV drona uništio je uporište i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Granatiranje jugoistočnih delova Ukrajine 

U ruskom granatiranju jugoistočnih delova Ukrajine ubijeno je sedmoro ljudi, najviše u Zaporoškoj oblasti. Četrdesetoro ljudi povređeno je u bombaškom napadu na zgradu u Harkovu. U odvojenom napadu oštećena je bolnica u ovom gradu.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska uništila voz ukrajinskih oružanih snaga sa stranim naoružanjem i skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja.

Granatiranje Belgorodske oblasti

U ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti, nastradala je jedna žena.

Ruska PVO tvrdi da je oborila 29 dronova iznad sedam regiona, dok ukrajinske oružane snage navode da su uništile deset dronova "šahed".

Zelenski ponovo traži dozvolu za korišćenje oružja dugog dometa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo traži dozvolu za korišćenje oružja dugog dometa na teritoriji Rusije.

Zvanični predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov istakao da je predsednik Vladimir Putin izuzetno oprezan kada govori o odgovoru Rusije na moguće napade zapadnog oružja na njenu teritoriju, ali i da Moskva ima mogućnosti za to.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading