tenk u rusiji
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Prvi put tokom sukoba na ruskoj teritoriji primećeni su američki tenkovi M1A1 Abrams. Snimak koji je objavila 47. odvojena mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine prikazuje tenkove Abrams i borbena vozila pešadije Bredli koji deluju u rejonu sela Novoivanovka, Kurska oblast.

Ovaj događaj postao je značajan trenutak, pošto tenkovi američke proizvodnje ranije nisu korišćeni u ukrajinskim napadima u Rusiji.

 

 

Zanimljivo je napomenuti da su snage 47. brigade, koja se smatra jednom od borbeno najspremnijih u redovima Oružanih snaga Ukrajine, prebačene u Kursku oblast u trenutku kada se ukrajinski položaji u pravcu Pokrovskog suočavaju sa ozbiljnim poteškoćama.

Ovaj manevar može ukazivati na to da Oružane snage Ukrajine nastoje da pojačaju svoja dejstva u drugim sektorima fronta, prebacujući pažnju na nove regione.

Podsetimo, komandant jedinice specijalnih snaga Ahmat, Apti Alaudinov, saopštio je 22. avgusta da je prvi američki tenk M1A1 Abrams koji su koristile ukrajinske trupe pogođen u pravcu Kurska, međutim, svoje tvrdnje tada nije podržao nikakvim konkretnim dokazom.

Kako se ukrajinske operacije u Kursku nastavljaju, čini se da Rusi napreduju u potiskivanju Ukrajinaca sa svojih granica i odbijanju novih ukrajinskih upada u druge ruske pogranične regione, kao što su Brjansk i Belgorod.

Zapadni tenkovi i borbena vozila pešadije prebačeni su u Ukrajinu u okviru programa velike vojne pomoći Sjedinjenih Država i njenih saveznika. Sada njihovo angažovanje u pograničnim regionima Rusije postaje nova faza vojnih operacija.

M1A1 Abrams je američki glavni borbeni tenk koji je 1980-ih razvio General Dinamics. U pitanju je unapređena verzija tenka M1 Abrams, sa poboljšanom oklopnom zaštitom, uključujući upotrebu uranijumskog oklopa, i novim glatkim topom od 120 mm.

M1A1 je opremljen snažnim gasnoturbinskim motorom koji obezbeđuje visoku mobilnost i brzinu. Tenk je aktivno korišćen u sukobima kao što je Zalivski rat, gde je pokazao visoku efikasnost. Ostaje jedan od najnaprednijih tenkova na svetu, u službi američke vojske i brojnih savezničkih zemalja.

Što se tiče njihovog učinka u Ukrajini, izveštaji iz različitih izvora sugerišu da su preko 20 američkih tenkova Abrams, ruske trupe već pretvorile u staro gvožđe.

Prvi potvrđeni gubitak tenka Abrams na ukrajinskom frontu dogodio se 26. februara, samo tri dana nakon što su ova vozila prvi put viđena u borbi.

Suočena sa značajnim gubicima u februaru i martu, ukrajinska vojska je odlučila da povuče svoje preostale tenkove Abrams do kraja aprila zbog zabrinutosti za njihovu ranjivost. Međutim, broj žrtava je nastavio da raste, sa značajnim incidentima 3. maja i 30. jula. koji su se kasnije nastavili.

Prethodne informacije iz medija ukazuju na to da je polovina ovih tenkova potpuno uništena, dok su ostali pretrpeli značajna oštećenja i zahtevaju popravke.

(Oružje online)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading