vulkan
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen


Vulkan je eruptirao u ponedeljak na jugozapadu Islanda nakon višenedeljnih intenzivnih zemljotresa, saopštio je meteorološki zavod zemlje. U strahu od značajne epidemije na poluostrvu Rejkjanes, vlasti su proteklih dana evakuisale skoro 4.000 stanovnika ribarskog grada Grindavik i zatvorile obližnju geotermalnu banju Plava laguna.

Islandska meteorološka služba upozorila je na svojoj veb stranici da je "erupcija počela severno od Grindavika od Hagafala". 

Helikopter obalske straže uskoro će biti u vazduhu kako bi potvrdio tačnu lokaciju i veličinu erupcije, dodaje Met Office. Erupcija u krateru Sundjuka osvetljava noćno nebo izlivanjem lave nakon serije zemljotresa koja je pogodila ovo područje.

Slike i streamovi uživo lokalne novinske kuće RUV pokazuju kako lava izbacuje iz pukotina u zemlji u poslednjih 30 minuta. Govoreći nakon erupcije, Fannar Jonason, gradonačelnik Grindavika, rekao je za islandsku novinsku službu Visi: "Samo, kao i drugi, pokušavam da dobijem informacije. Ali ovo izgleda kao velika eksplozija u ranim fazama. Ali se još ništa ne zna. Biće ovo duga noć."

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading