Putin i Si u Pekingu
Foto: AP/Foto: Tanjug/AP

 

Si Đinping tokom sastanka u proširenom sastavu sa ruskim predsednikom  u Pekingu nazvao je Putina "svojim starim prijateljem" i rekao da Kina i Rusija stalno produbljuju međusobno političko poverenje i održavaju blisku i efikasnu stratešku saradnju.

"Poštovani predsedniče Putin, moj stari prijatelju, pozdravljamo Vaše učešće na forumu 'Pojas i put'. Međusobno učešće u važnim diplomatskim događajima dve strane je naša dugogodišnja dobra tradicija", rekao je Si.

Si je istakao da su dve zemlje održale blisku i efikasnu stratešku koordinaciju i da je obim bilateralne trgovine dostigao istorijski maksimum, koji napreduje ka cilju od 200 milijardi dolara koji su dve strane postavile, prenosi Sinhua.

Agencija RIA Novosti navodi da je Si na bilateralnim razgovorima sa Putinom naveo da su lideri Rusije i Kine održali 42 sastanka od 2013. godine, uspostavili dobre radne odnose i čvrsto prijateljstvo.

"U sadašnjim uslovima potrebna je bliska spoljnopolitička koordinacija, Rusija i Kina na taj način grade saradnju", rekao je Putin.

Prema njegovoj oceni, Rusija i Kina će do kraja kalendarske godine premašiti nivo trgovinskog prometa od 200 milijardi dolara.

Putin i Si u Pekingu

Foto: Tanjug/AP

 

 

"Pojas i put u skladu sa ruskim idejama o formiranju velikog evroazijskog prostora"

Rusija i Kina dele želju za ravnopravnom, obostrano korisnom saradnjom radi postizanja dugoročnog ekonomskog napretka i društvenog blagostanja, uz poštovanje prava svake države na sopstveni model razvoja, rekao je predsednik Rusije govoreći na forumu "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu.

Putin je istakao da je kineska inicijativa "Jedan pojas, jedan put" u skladu je sa ruskim idejama o formiranju velikog evroazijskog prostora, gde ce biti povezani različiti integracioni procesi, uključujuci Evroazijski ekonomski savez, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema rečima Putina, Inicijativa "Jedan pojas, jedan put", građena na takvim osnovnim principima, dobro se uklapa sa integracionim procesima koji se razvijaju u različitim regionima.

- To je takođe u skladu sa ruskim idejama o stvaranju integracione strukture u kojoj bi u potpunosti bila obezbeđena sloboda trgovine, investicija, rada i uspostavljena međusobno povezana infrastruktura - rekao je Putin.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Putarina na deonici auto-puta Ruma-Šabac biće besplatna do Nove godine 😎 #alodnevnenovine #alo #predsedniksrbije #aleksandarvucic #putevisrbije ♬ original sound - Alo_portal

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading