Bil Klinton i Boris Jeljcin
Foto: EPA/EPA

Dokumenti koji do sada nisu objavljivani ugledali su svetslot dana posle 30 godina, i otkrili kako je Ukrajina ostala bez nuklearnog oružja nakon raspada SSSR-a.

Dokumenti nedvosmisleno pokazuju kako su dve američke administracije, visoko rukovodstvo Pentagona i NATO izvršili pritisak na Ukrajinu da odustane od svog jedinog sredstva odvraćanja od ruske agresije, nuklearnog oružja, uprkos sumnji još tada da bi Rusija mogla da napadne, piše Nešnal interest.

"Ukrajina nije sposobna za takvo oružje"

Godine 1994., američki zvaničnici su naterali ukrajinske nove lidere da se odreknu nuklearnog oružja koje su nasledili od Sovjetskog Saveza, oružja koje je moglo da spreči buduću agresiju Moskve, u zamenu za maglovita "bezbednosna jamstva", u okviru takozvanog Budimpeštanskog memoranduma.

Bil Klinton i Boris Jeljcin

EPA

 

 

Ova uveravanja su se na kraju pokazala praznim, kao što danas pokazuje stanje Ukrajine. Ipak, Budimpeštanski memorandum ostaje ustaljena istorija za mnoge u spoljnopolitičkom establišmentu: nešto što se nije moglo odvijati drugačije.

Izvučeni iz arhiva u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Nemačkoj i Ujedinjenim nacijama, novi nikada ranije objavljeni dokazi potpuno su u suprotnosti sa ovom idejom.

Ovi zapisi ističu da Ukrajina nije sposobna da poseduje tehnička sredstva za korišćenje nuklearnog oružja i da takvo oružje ne bi učinilo mnogo za njenu bezbednost čak i kada bi ga imala.

Bil Klinton i Boris Jeljcin

EPA

 

 

Naprotiv, dokazi otkrivaju izjave budućeg predsednika Bila Klintona koji zaključuje da Ukrajina jeste imala sredstva za upravljanje arsenalom.

Otkriveni dokumenti pokazuju da poslednji ministar spoljnih poslova SSSR-a Eduard Ševarnadze potvrđuje da bi "samo jedna nuklearna raketa" u ukrajinskim rukama bila dovoljna da se zaštiti njena nezavisnost što se tiče ruskog strateškog planiranja.

Istorijski materijali takođe osvetljavaju kako su američki zvaničnici blokirali ozbiljne pokušaje Kijeva da razmeni svoj nasleđeni arsenal za istinske bezbednosne garancije – čak su išli toliko daleko da su lobirali Evropljane da drže Ukrajinu podalje od bezbednosnih aranžmana van NATO-a. Možda je to bilo zato što su, kako zapis sada otkriva, oni takođe vraćali Moskvi poštovanje "vitalnih interesa Rusije u njenom bliskom inostranstvu" i spremnost da "pomognu na različite načine".

 

@alo_portal Da li muškarac koji je prevario prvu ženu može da bude veran drugoj? 🤔 Šta vi mislite? Pišite nam u komentarima 👇🏻 #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #foryou #viral #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading