killers of the flower moon
Foto: Printscreen/Foto: IMDB

Martin Skorseze se vraća s mračnom pričom o ubistvima pripadnika naroda Osage, istražujući ljudsku pohlepu i diskriminaciju u srcu američkog Zapada tokom 1920-ih. Leonardo DiKaprio i Robert De Niro oživljavaju ovu tragičnu epizodu američke istorije kroz uznemirujuće uloge koje podvlače moralni sunovrat u potrazi za bogatstvom.

Martin Skorseze ponovo pomera granice filmskog pripovedanja s „Ubistva pod cvetnim mesecom“, u kome istražuje tamne kutke američke prošlosti. Film, baziran na istoimenoj knjizi Davida Granna, fokusira se na niz ubistava članova naroda Osage tokom 1920-ih u Oklahomi, nakon što je u njihovoj zemlji pronađena nafta. Ova priča ne samo da osvetljava vreme rasne netrpeljivosti i korupcije već daje i zastrašujući prikaz moralne destrukcije.

Leonardo DiKaprio igra Ernesta Burkharta, čoveka razapetog između ljubavi prema svojoj ženi, pripadnici naroda Osage, i pohlepe koju mu nameće njegov ujak, kojeg tumači Robert De Niro. Njihov odnos simbolizuje mračni krug manipulacije i koristi se kao alat kroz koji Skorseze prikazuje kako bogatstvo može da uništi porodicu i zajednicu. De Niro u ulozi ozloglašenog kralja nafte brutalno pokazuje do koje mere su ljudi spremni da idu zarad profita, a njegov lik postaje centralna figura koja manipulacijom i nasiljem pokušava da kontroliše zajednicu Osage.

Skorseze koristi svoj prepoznatljivi stil kako bi atmosferu ispunio teskobom i osećajem neizbežne tragedije. Film je sporog ritma, pažljivo izgrađujući napetost kroz dijaloge i statične scene koje dodatno naglašavaju svaku promišljenu rečenicu. Kroz pažljivo birane kadrove, poput prostranstava prerije i ruralnih pejzaža, reditelj omogućava publici da oseti težinu izolacije i nemoć koja je okovala narod Osage.

Leonardo DiKaprio pruža jednu od najsloženijih uloga u svojoj karijeri. Njegova transformacija u lik Ernesta je postupna, dozvoljavajući gledaocima da svedu njegovim moralnim posrnućima. Ova uloga je višedimenzionalna, prikazujući unutrašnji konflikt između ljudskosti i pohlepe. Robert De Niro, s druge strane, kao perfidni ujak, bez trunke empatije koristi pohlepu kao alat kontrole nad drugima. Njegova interpretacija pruža hladnu sliku zla, čineći ga zastrašujućim i moralno degradiranim, dok se oslanja na vlastiti status i bogatstvo.

Film takođe postavlja ozbiljna etička pitanja o društvenoj pravdi i odnosima moći, i Skorseze jasno stavlja do znanja da pohlepa nikada nije bez posledica. „Ubice cveta meseca“ nije samo krimi-dokument o serijskim ubistvima, već složeni prikaz načina na koji je društvo konstruisano da bi moćnici manipulisali slabima, koristeći rasne i socijalne predrasude. Iako je radnja smeštena u prošlost, univerzalne teme čine ovaj film relevantnim za današnje vreme, u kome je pohlepa i dalje prisutna na svakom koraku.

Vizuelno, Skorseze stvara svet pun melanholije i usamljenosti kroz vizuelne motive divlje prirode, pokazujući narod Osage kao izolovanu zajednicu, okruženu zemljom koju su oni kulturno i istorijski naselili, a koja je sada postala izvor njihove propasti. Kamera i scenografija stvaraju iluziju zatvorenosti, kako za likove tako i za publiku, dok posmatraju tragediju koja se odvija bez ikakve nade u pravdu.

Jedna od najznačajnijih osobina filma jeste pažljivo izrađen dijalog. Skorseze koristi minimalistički pristup, ali svaka reč u filmu ima težinu. Zajedno sa veštom upotrebom tišine i sporim ritmom, reditelj omogućava gledaocima da osete teskobu i užas karaktera. Režija je stroga, bez suvišnih dijaloga, što čini svaku scenu važnom i pažljivo izgrađenom u narativu.

„Ubistva pod cvetnim mesecom“ možda nije lako gledati, ali je nezaobilazan za sve ljubitelje filma. Scorseze je još jednom pokazao zašto se njegovo ime vezuje za vrhunsko filmsko stvaralaštvo, donoseći priču o hrabrosti i tragediji jednog naroda. Ova epska drama tera publiku da razmisli o mračnoj strani američkog sna, pohlepi i izdaji.

Skorseze je stvorio remek-delo koje nas tera da preispitamo sopstvene vrednosti i način na koji društvo tretira one koje smatra "manjinama". „Ubice cveta meseca“ je film koji ostaje urezan u sećanju dugo nakon završnih scena, pružajući uznemirujući pogled na razornu moć pohlepe i ljudske zloće.
Zašto treba gledati: Ovo je moćna istorijska drama s prelepom kinematografijom i izvanrednim glumačkim ostvarenjima Leonarda DiKapria i Roberta De Nira. Scorseze pruža duboku refleksiju o temama pohlepe i pravde.
Zašto ne treba gledati: Film traje preko tri sata, a njegov spor ritam i težina tematike mogu biti iscrpljujući za publiku koja traži bržu radnju ili lakšu zabavu.
Ocena: 9/10

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading