vojnici navodno SK u Ukrajini
Foto: Printscreen/Printscreen

Čini se da su izveštaji o navodnim severnokorejskim trupama koje se bore zajedno sa ruskim snagama u Ukrajini motivisali Južnu Koreju da po prvi put snabdeva Ukrajince oružjem.

Iako ima jake veze sa SAD i podržava Ukrajinu, Južna Koreja je do sada odbijala da pruži pomoć u sukobu. U Ukrajinu su poslali humanitarnu pomoć i sanitet.

Južna Koreja je sada saopštila da će preduzeti akciju protiv Pjongjanga i Moskve, što bi moglo uključiti odbrambeno oružje za Ukrajinu. Ovo bi bila značajna promena u politici Seula.

– Što je Putinu teže da regrutuje Ruse da budu topovsko meso, to je spremniji da se osloni na Severnu Koreju u svom ratu - rekla je izaslanica Ujedinjenog Kraljevstva u UN Barbara Vudvord na sastanku Saveta bezbednosti u ponedeljak.

Južna Koreja je pozvala na hitno povlačenje navodnih severnokorejskih trupa, a vojnu saradnju Severne Koreje i Rusije nazvala je nezakonitom.

- Seul neće stajati po strani, već će odgovoriti čvrsto u saradnji sa međunarodnom zajednicom, rekao je glavni zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Kim Tae-hjo.

Rusija je odbacila izveštaje o navodnim severnokorejskim trupama koje se bore na strani Moskve kao „lažne vesti“. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvavo je izveštaje „kontradiktornim“.

- Severna Koreja je naš bliski sused, naš partner. To je naše suvereno pravo. O ovoj saradnji niko ne treba da brine jer ona nije usmerena protiv trećih zemalja. Moskva će nastaviti da razvija ovu saradnju - rekao je Peskov.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je danas da postoje dokazi da se severnokorejske trupe nalaze u Rusiji, ali je rekao da ostaje da se vidi šta će tamo da rade.

– Postoje dokazi da se trupe NR Koreje nalaze u Rusiji. Šta tačno rade? Ostaje da se vidi. To su stvari koje moramo da rešimo - dodao je Ostin, navodi Rojters.

Južnokorejski zvaničnici razmatraju slanje sopstvenog osoblja u Ukrajinu da nadgledaju akcije Severne Koreje na toj teritoriji, rekao je anonimni vladin izvor novinskoj agenciji Jonhap.

– Očigledna želja Kremlja da uveri Južnu Koreju da njena saradnja sa Severnom Korejom ne predstavlja pretnju Seulu sugeriše da je Kremlj i dalje veoma zabrinut zbog mogućnosti potencijalnog okretanja Seula ka pružanju Ukrajine preko potrebne vojne podrške - navodi Institut za proučavanje rata (ISW).

- Južna Koreja ima ogromne zalihe municije i značajnu industriju naoružanja, što Seul čini jednim od najvećih preostalih izvora opreme koja bi mogla da ode u Ukrajinu, ali još uvek nije - rekao je Džejkob Parakilas, šef odbrambenih i bezbednosnih istraživanja u evropskom ogranku iz istraživačkog centra Rand, prenosi Njuzvik.

Ali on ističe da mali broj severnokorejskih vojnika koji odlaze na front verovatno neće rezultirati velikom promenom za Rusiju i da mala simbolična isporuka južnokorejskog naoružanja nije značajna promena za Ukrajinu.

– Raspoređivanje severnokorejskih boraca na linije fronta u Ukrajini ukazuje da u Rusiji raste očaj, ali i pokazuje da Moskva više nije potpuno izolovana - rekao je za Njuzvik Džejms Rodžers iz Saveta za geostrategiju Ujedinjenog Kraljevstva.

– Ako Južna Koreja interveniše u ime Ukrajine, to bi sprečilo rusku inicijativu i ojačalo veze između Evrope i atlantskih i indopacifičkih regiona.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je prošle nedelje da Pjongjang već priprema kontingent za borbu protiv Ukrajine i da je reč o oko 10.000 vojnika.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne agencije Kirilo Budanov nagovestio je da će otprilike četvrtina tog broja biti poslata u rusku pograničnu oblast Kursk, gde je Ukrajina pokrenula iznenadnu ofanzivu u avgustu.

Južnokorejska obaveštajna agencija saopštila je prošlog petka da je Severna Koreja poslala oko 1.500 pripadnika specijalnih snaga u ruski lučki grad Vladivostok i da se očekuje da će tamo uskoro stići još snaga.

Dodaje se i da su severnokorejski vojnici bili opremljeni ruskim uniformama, oružjem ruske proizvodnje i lažnim dokumentima u kojima se navodi da su stanovnici regiona u Sibiru. Nacionalna obaveštajna služba Seula veruje da su se maskirali u ruske vojnike da bi sakrili svoje raspoređivanje na bojnom polju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading