RUSI STEŽU OBRUČI OKO DONBASA! Pripadnici Azovskog puka uskoro će da biju bitku za gole živote
Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je još oko 100.000 ljudi ostalo u južnom lučkom gradu Mariupolju. U gradu se i dalje vode žestoke ulične borbe između ruskih i, kako Moskva tvrdi, snaga ekstremnih nacionalista iz Azovskog puka.

Uništena laboratorija u Černobilju?

uske snage, koje su zauzele nuklearnu elektranu u Černobilju, opljačkale su i uništile laboratoriju u tom mestu, tvrde ukrajinski zvaničnici. Državna agencija Ukrajine za upravljanje zonom isključenja, navela je da su Rusi uništili Centralnu analitičku laboratoriju, koja je obrađivala veliki deo radioaktivnog otpada. Agencija je objavila da je ta laboratorija imala visokoaktivne uzorke i uzorke radionuklida, koji su sada “u rukama neprijatelja”.

Interesantno je i da je britansko ministarstvo odbrane, koje svakodnevno objavljuje biltene s izveštajima o stanju na ratištu, smatra da Rusi pokušavaju da zatvore u obruč ukrajinske snage u regionima DNR i LRN pošto su u toku pokreti trupa uz žestoka dejstva iz smera Izjuma i Luganjska, a pride i iz pravca Mariupolja, koji je već opkoljen. Ako bi u tome uspeli, ukrajinske snage bile bi presečene napola, opkoljene i prepuštene Rusima na milost i nemilost. Britansko ministarstvo smatra da je u toku reorganizacija ruske ofanzive, pošto bojno polje u Ukrajini trenutno „deluje statično”, te da se očekuje pokretanje ofanzivne operacije velikog obima.

Istovremeno s tom, odvija se i ruska operacija probijanja iza leđa Odesi. Žestoki okršaji vode se oko Milokajeva s namerom ruskih snaga da dođu do Voznesenska, čijim padom bi Odesa bukvalno ostala kao na tacni, a njenim padom bi Ukrajina, nakon Azovskog, ostala i bez pristupa Crnom moru.

Takođe, jaki okršaji se vode i oko prestonice Kijeva, ali je prema britanskim izvorima taj deo fronta „u velikoj meri statičan”, a slična situacija je i oko Harkova.

Ruska nacionalna garda: Ubili smo 300 nacionalista

Ruska Nacionalna garda saopštila je juče da su njeni pripadnici koji učestvuju u vojnoj operaciji u Ukrajini do sada ubili više od 300 nacionalista. Navodi se da su pripadnici Nacionalne garde pokazali veliku hrabrost tokom borenih dejstava i da su “izazvali žrtve i naneli štetu vojnoj opremi neprijatelja“.

I rusko ministarstvo odbrane oglasilo se juče, saopštenjem o novom bilansu uništenih vojnih objekata Ukrajine.

- Operativno-taktička i vojna avijacija, kao i raketne snage pogodile su za dan 97 vojnih infrastrukturnih objekata Ukrajine. Među njima su dva lansera i transportno-utovarno vozilo taktičkog raketnog sistema „točka U, u industrijskoj zoni na severnoj periferiji Kijeva - rekao je portparol ministarstva general Igor Konašenkov, dodavši da je uništeno i osam protivvazdušnih raketnih sistema, među njima šest „Buk-M1“, jedno S-300 i jedno borbeno vozilo PVO sistema „Osa“, 10 komandnih mesta, osam poljskih artiljerijskih topova, kao i tri artiljerijsko izviđačke stanice proizvedene u zemljama NATO.

Razmene zarobljenika

Gradonačelnik Melitopolja Igor Fedorov izjavio je juče da je pre nekoliko dana pušten na slobodu, a da je zauzvrat oslobođeno devet zarobljenih ruskih vojnika, nakon što je kidnapovan 11. marta. Fedorova su šest dana u pritvoru držali ruski vojnici nakon što su osvojili taj ruski grad. Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su do sada obavljene dve razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

Saopšteno je i da je uništeno ukrajinsko skladište oružja u gradu Rovno u kojem je bio arsenal naoružanja i opreme. Skladište je pogođeno visokopreciznim oružjem dugog dometa koje je ispaljeno sa mora, navodi se u saopštenju.

S druge strane, Kijev je saopštio da su ruske snage bombardovale most u Černigovu koji je bio ključan za transport humanitarne pomoći i evakuaciju civila. Černigov se nalazi oko 15 kilometara od Kijeva.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading