Vladimir Putin u Severnoj Koreji
Foto: AP/Foto:AP


Poseta predsednika Vladimira Putina Severnoj Koreji izazvala je pažnju međunarodne zajednice, a prema izveštaju Associated Pressa, ova poseta signalizuje ozbiljno upozorenje Zapadu. Iako su delovi posete imali ceremonijalni karakter, namera ruskog predsednika jasno je izazvati interes Zapada, posebno u kontekstu povećane konfrontacije sa SAD i njihovim saveznicima zbog situacije u Ukrajini.

Jedan od ključnih događaja tokom posete bio je potpisivanje sporazuma između Putina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una. Ovaj sporazum uključuje međusobnu vojnu pomoć Moskve i Pjongjanga u slučaju napada na jednu od zemalja, kao i obezbeđivanje ruske vojne tehnologije Severnoj Koreji. Ova odluka može značajno uticati na stabilnost situacije na Korejskom poluostrvu i šire.

Izveštaj naglašava da je potpisivanje ovog sporazuma između Rusije i Severne Koreje odgovor Vladimira Putina na isporuku oružja Ukrajini od strane NATO-a. Ovo dodatno naglašava zategnutost odnosa između Rusije i Zapada.

Jedan od ključnih rezultata Putinove posete bio je potpisivanje Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje. Putin je istakao da obe zemlje vode nezavisnu spoljnu politiku i ne prihvataju pritiske ili diktate, dok je Kim naglasio da sporazum ima miroljubiv i odbrambeni karakter, te će doprineti stvaranju multipolarnog sveta. Obojica lidera su istakla da će sporazum unaprediti saradnju u ekonomskim, političkim i vojnim oblastima.

Putin je dodao da Moskva ne isključuje mogućnost razvoja vojno-tehničke saradnje sa Pjongjangom u okviru ovog sporazuma, što je potez koji će svakako izazvati dodatne reakcije i analize u međunarodnoj zajednici.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading