brod
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Razlog koncentracije turskih ratnih brodova (dve fregate klase G, jedna korveta i dva raketna čamca) je pokušaj Turske da spreči polaganje kablova italijanskog broda za električnu interkonekciju Grčka-Kipar.

Grčka je poslala fregatu i manji ratni brod, dok je obalska straža poslala patrolni brod, koji nadgleda operacije italijanskog broda koji nalazi se odmah izvan grčkih teritorijalnih voda.

Turska pokušava da blokira rad italijanskog broda u okviru implementacije Tursko-libijskog memoranduma na osnovu kojeg zajedno sa Libijom zauzimaju velike komade grčkog kontinentalnog pojasa i prekidaju potencijalnu vezu Grčke sa Kiparom.

Kako grčki meidji prenose, "treba napomenuti da konkretni brod svoje istrage sprovodi unutar grčkih teritorijalnih voda, osim tačke koja je udaljena otprilike pola milje, odnosno u međunarodnim vodama, u oblasti koja pripada grčkoj EEZ, zasnovanoj na grčko-egipatskom dogovoru".

Pošto italijanski brod danas neće polagati kablove, već će "skenirati" morsko dno, odnosno obaviti pripremne radove i potom krenuti, u Atini veruju da će se tu epizoda napetosti završiti.

Ali ostaje činjenica da su grčki kontinentalni pojas i grčka EEZ (Ekskluzivna ekonomska zona) sporni i da nema dinamičnog grčkog odgovora.

(Alo, pronews.gr)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading