Stejt Department
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kneset je u ponedeljak usvojio dva zakona; jedan zabranjuje UNRVA da deluje unutar Izraela, a drugi zabranjuje izraelskim vlastima da imaju bilo kakav kontakt sa Agencijom UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) – poništavajući sporazum iz 1967. koji dozvoljava UNRWA da pruža usluge palestinskim izbeglicama u oblastima pod kontrolom Izraela.

Očekuje se da će ovaj potez ozbiljno ograničiti Agenciju UN za pomoć palestinskim izbeglicama na teritorijama koje je zauzeo Izrael.

- Svako ko se ponaša kao terorista nema nikakva prava u Izraelu... UNRWA je jednaka Hamasu, tačka“, rekao je član Likuda Boaz Bizmut nakon donošenja prvog zakona.

Pre usvajanja drugog zakona, drugi član, Juli Edelštajn, tvrdio je da direktiva „ni na koji način ne šteti humanitarnoj pomoći Pojasu Gaze“ i insistirao na tome da Izrael deluje u okviru međunarodnog prava.

Ovaj potez je prošao uprkos žestokom protivljenju arapskih članova Kneseta i snažnom međunarodnom pritisku zapadnih zemalja. Prvi zakon je usvojen sa 92 glasa za, 10 protiv. Drugi je usvojen sa 87 glasova za, 9 protiv.

Nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države, izrazilo je duboku zabrinutost zbog kontroverzne zabrane, koja bi mogla da utiče na obrazovanje, hranu, zdravstvenu zaštitu i egzistenciju miliona Palestinaca koji zavise od agencije.

Stejt department pozvao Izrael da ne usvoji zakon

Pre glasanja, američki Stejt department pozvao je Izrael da ne usvoji zakon, rekavši da agencija trenutno igra „neophodnu ulogu u Gazi“. Državni sekretar Entoni Blinken ranije je upozorio Izrael da bi usvajanje zakona moglo „imati posledice prema zakonu SAD i politici SAD“.

Izrael je dugo pokušavao da ukine ovo telo UN, tvrdeći da je deo njegovog osoblja povezan sa Hamasom i da škole te agencije promovišu mržnju prema Izraelu. UNRWA je u više navrata odbacivala ove optužbe, navodeći da apsolutno nema osnova za generalizaciju da je "institucija potpuno infiltrirana".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading