Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Iz Moskve je saopšteno da su ruske snage zauzele po jedno naselje u Lugansku i Harkovskoj oblasti.

U granatiranju 13 naselja u Hersonskoj oblasti poginule su tri, a ranjeno je 13 osoba, navode ukrajinske vlasti.

Raketni PVO sistem "patriot" američke proizvodnje stigao u Ukrajinu, saopštio Volodimir Zelenski.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

EU produžila sankcije Rusije za još pola godine

Savet Evropske unije produžio je restriktivne mere protiv Rusije u vezi sa njenom agresijom na Ukrajinu za još šest meseci – do 31. januara 2025. godine, navodi se u saopštenju Saveta.

Napominje se da su te sankcije, prvi put uvedene 2014. godine, značajno proširene od februara 2022. kao odgovor na ničim izazvanu, neopravdanu i nezakonitu oružanu agresiju Rusije na Ukrajinu.

(Ukrinform)

Češka najavila isporuku još 100.000 granata Ukrajini

U okviru češke inicijative, Ukrajina će dobiti još 100.000 artiljerijskih granata od zapadnih saveznika, prenose Češke novine.

Isporuke se očekuju u naredna dva meseca.

"Tokom jula i avgusta poslaćemo još 100.000 municije. Sada tražimo novac za kupovinu još više municije kako bi inicijativa mogla da bude nastavljena 2025. godine“, najavio je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

(Češke novine)

DIREKTAN POGODAK Rusi razneli opako američko oružje u Ukrajini

Rusija u raketnom napadu iz "iskandera-M" uništila ukrajinsko osoblje i lanser MLRS

Oružane snage Rusije izvele su raketni napad iz raketnog sistema "iskander-M" na hangar sa američkim raketnim sistemima HIMARS u Novopetrovki u Nikolajevskoj oblasti u Ukrajini i tom prilikom uništile višecevni raketni lanser MLRS, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane. Kako se navodi tom prilikom stradao je nepoznat broj vojnog osoblja.

Ministarstvo je objavilo i snimak toga napada, prenela je agencija RIA Novosti. SAD su objavile u januaru da dozvoljavaju komandi Oružanih snaga Ukrajine da samostalno bira domet udara pomoću višestrukih raketnih sistema HIMARS. Do sada nije bilo zvaničnih informacija o prebacivanju raketa za HIMARS u Ukrajinu koje su sposobne da pređu rastojanje veće od 160 kilometara.

Gruzija: Sukob će se brže završiti, ako Tramp pobedi

Borbe u Ukrajini će se okončati brže ako Donald Tramp pobedi na američkim predsedničkim izborima, izjavio je gruzijski premijer Irakli Kobahidze.

"Mi, naravno, ne možemo da se mešamo u bilo čije izbore, jedino što se može reći je da će se, ako Tramp pobedi, rat u Ukrajini brže završiti i situacija u regionu će se smiriti, što će opet promenite odnos prema Gruziji. Ako u regionu bude mira, promeniće se i odnos prema Gruziji", rekao je Kobahidze novinarima.

Šef diplomatije Ukrajine u poseti Kini od 23. do 26. jula

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba posetiće Kinu od 23. do 26. jula, saopštila je danas portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Kuleba će posetiti Kinu na poziv člana Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministra inostranih poslova Vang Jia, prenosi Sinhua.

Broje se mrtvi, objavljen novi izveštaj

 

 

 

Zelenski: Zahvalni smo Bajdenu i poštujemo njegovu tešku, ali snažnu odluku

 Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina poštuje "tešku, ali snažnu" odluku američkog predsednika Džozefa Bajdena da okonča svoju kampanju za reizbor na predsedničkim izborima 5. novembra.

MO Rusije: Noćas oboreno 75 ukrajinskih dronova

Snage ruske PVO noćas su oborile 75 ukrajinskih dronova iznad teritorije Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dežurni PVO sistemi presreli su i uništili 47 bespilotnih letelica iznad Rostovske, po jedan iznad Belgordske, Voronješke i Smolenske oblasti i osam iznad Krasnodarske pokrajine, prenosi RIA Novosti.

Borbena dejstva duž celog fronta

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski izjavio je da se aktivna borbena dejstva različitog intenziteta odvijaju duž celog fronta sa ruskim trupama.Sirski je na Fejsbuku napisao da se ruske snage ne obaziru na velike gubitke i da nastavljaju da se probijaju u pravcu Pokrovska, u Donjeckoj oblasti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading