pozorište
Foto: Printscreen/Alo!/EU u Srbiji

U centru rada Plavog pozorišta je istraživanje pozorišta kao medija, sa posebnim akcentom na istraživanje umetnosti glume. Tako doprinose razvoju nove publike, zahvaljujući osnaživanju inkluzivnih servisa, pre svega osobama sa oštećenim sluhom i vidom.

 

 

Maša Jelić, glumica i pozorišni pedagog, je član Plavog pozorišta od 2000. godine:

- Plavo pozorište je nezavisna pozorišna trupa - objašnjava ona. - Naša osnovna delatnost, pored predstava, su i projekti edukacije. Edukacija se sprovodi na dva plana: kroz radionice i pozorišne seminare. 

vino

Alo!/EU u Srbiji

 

 

- Što se tiče predstava, mi smo laboratorijskog tipa, što znači da je u centru našeg rada istraživanje pozorišta kao medija, i to poseban akcenat se stavlja na istraživanje umetnosti glume, odnosno glumca kao ljudskog bića, njegovih ekspresivnih kapaciteta i potencijala - kaže Maša Jelić.

pozorište

Alo!/EU u Srbiji

 

 

Aktivnosti ovog pozorišta, pored stvaranja predstava, uključuju kako edukaciju svih zainteresovanih za istraživački pristup rada u pozorištu, tako i organizaciju međunarodnih pozorišnih susreta i festivala.

Operativna direktorka Dubravka Vujinović otkriva da je Plavo pozorište 2019. godine učestvovalo u programu Kreativna Evropa, pod nazivom "Inkluzivno pozorište":

vino

Alo!/EU u Srbiji

 

 

- Pozvani smo da učestvujemo kao partner u programu - kaže Dubravka Vujinović.

- Projekat je međunarodni i sastojao se iz više partnerskih organizacija. Nama je bilo izuzetno zadovoljstvo što smo dobili poziv da učestvujemo jer smo tim zakoračili u program Kreativna Evropa. Zadovoljstvo je još veće pošto Plavo pozorište već od 2017. u svoje projekte uključuje inkluzivnu dimenziju..

- Što se tiče kvaliteta i želje ljudi da dolaze na predstave, tu smo jako zadovoljni. Kroz godine rada sa ovim ciljnim grupama uspeli smo da steknemo njihovo poverenja, a to je bazična tačka da uopšte može da se radi - zaključuje direktorka pozorišta.

 pozorište

Alo!/EU u Srbiji

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading