IDU NA POSAO BAŠ KAO MI Kućni ljubimci u Kini zarađuju za svoju hranu i poslastice
Foto: Shutterstock

"Imam osećaj kao da roditelji šalju svoju decu u školu", izjavila je 27-godišnja doktorantkinja dok je sa svojim psom napuštala njegov novi posao. Xue je želela da njen pas "doživi drugačiji život", s obzirom na to da ona i njen partner obično provode vreme napolju vikendom.

Dobitna kombinacija

"Poslati OK u kafić je dobitna kombinacija. Ona se može igrati s drugim psima i neće se osećati usamljeno", dodala je.

Rastući biznis

Kafići za kućne ljubimce postaju veliki biznis u Kini. Posetioci mogu komunicirati s životinjama koje slobodno šetaju prostorom, omogućavajući vlasnicima da naplate više za takvo iskustvo. Kupci koji posete kineske kafiće za mačke i pse obično plaćaju ulaz, koji se kreće od 30 do 60 juana (oko 4 do 8,5 dolara) po osobi, ili moraju naručiti nešto, poput šoljice kafe.

Ušteda novca

Pored toga što je okružena prijateljima i igrom, Xue ističe da posao njenog psa u kafiću omogućava njoj i njenom partneru da uštede novac. Ako ostave psa kod kuće, moraju da uključuju klimu tokom celog dana, što može biti skupo. "Leta u Fuzhouu mogu biti brutalna", dodala je. "Moj OK je zvezda kafića!", kaže njena vlasnica, Jane Xue.

Trend u Kini

Xueina ideja možda zvuči nekonvencionalno, ali to je rastući trend u Kini. Na kineskom se zove "Zhengmaotiaoqian", što znači "zarađivati novac dok grickate". Ova fraza potiče iz ideje da ovi kućni ljubimci zapravo rade – bilo pola ili puno radno vreme – u kafićima za mačke i pse, a zatim se noću vraćaju kući svojim porodicama, baš kao i ljudi.

Više ljubimaca nego dece

Očekuje se da će Kina do kraja godine imati više kućnih ljubimaca nego mališana, navodi Goldman Sachs. Poslednjih meseci, vlasnici kafića i vlasnici kućnih ljubimaca podjednako su objavljivali oglase za posao i biografije na Xiaohongshu, kineskom odgovoru na Instagram.

Viralni postovi

U jednom viralnom postu pod naslovom "Kolika je plata za rad u kafiću za mačke?", vlasnik mačjeg kafića napisao je: "Mnogi ljudi kažu da žele da pošalju svoje mačke da rade u našem mačjem kafiću - ako je to slučaj, dozvolite mi da vam predstavim platu našeg kafića, jer smo upravo isplatili neke od naših starih radnika!" Sivo-bela mačka po imenu Datou ("velika glava") na kraju je dobila pet konzervi mačje hrane "nakon poreza" kao platu.

Potražnja za zaposlenima

"Traže se zaposleni!" napisao je drugi vlasnik kafića u objavi na Xiaohongshu koja je dobila više od 100 lajkova i 600 komentara. "Tražimo zdrave mačke dobre naravi", dodao je vlasnik. "Nudimo užinu tokom dana i 30% popusta za prijatelje vlasnika ljubimaca!"

Prvi dan na poslu

Što se tiče Xue, ona je naišla na neke poslove u kafiću za pse na Xiaohongshu i pomislila da bi bilo zabavno poslati OK na posao. Ubrzo je pronašla jedan u Fuzhouu pod nazivom "Yezonghui" i poslala poruku vlasniku. "Vlasnica kafića posmatrala je OK oko sat vremena da vidi da li se dobro uklapa s mušterijama i da li se slaže s ostala četiri psa", rekla je Xue za CNN.

Rastući broj kafića

Izgleda da je proces prošao dobro – prelepom belom samojedu ponuđen je "posao". "Moj OK je zvezda kafića!" izjavila je. Prvi kineski kafić za mačke otvoren je u južnom gradu Guangdžou 2011. godine, a broj sličnih lokala raste za 200% godišnje, navodi CBNData, kineski državni finansijski list. Od 2023. godine, u zemlji je postojalo više od 4.000 kompanija povezanih s mačjim kafićima.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading